Lök i massor

Vi äter ganska mycket lök här hemma, det är ju gott i typ… Allt! Vitlöken satte vi i höstas så den vuxit sig ganska stor redan. Blasten är perfekt i olika sallader, t ex quinoa- och potatissallad med en mild smak av vitlök – supergott! Luftlök har vi också som poppar upp på kryddkullen var år utan att vi rör ett finger, den är också väldigt god att klippa/hacka och ha i kalla rätter.

vitlöksbädd

Lite scharlottenlök samsas i samma bädd som vitlöken, den köpte vi som sättlök. All annan lök har vi faktisk sått i år. Vi testade att så gul jättelök förra året och det gick bra så nu har vi sått både det, rödlök och såklart purjolök (som vi gjort innan). En hel bädd med gul jättelök blev det och de andra två fick samsas om en. De ser inte mycket ut för världen, men enligt erfarenhet kommer de växa till sig fint här framöver.

Det blev vääldigt mycket lök från en liten fröpåse, så vi har delat ut till våra föräldrar också. Det är helt klart mer ekonomiskt att så lök än att köpa sättlök. Lite längre framförhållning behöver man ju såklart ha, men om man som vi ändå sår så att alla fönster är knökafulla kan man ju likväl så lite lök också. Inte att förringa – känslan av egensådd lök som sedan skördas och hängs på tork.

Nästa steg i självhushållningen gällande lök blir att ta egna frön från löken. Dit har vi inte kommit än, kanske i framtiden någon gång, vi får se.

guljättelök

Idag har de lovat regn, vi får hoppas det stämmer för nu är allt så torrt så torrt! Även om vi vattnat en del behöver allt få sig en ordentlig rotblöta nu. Soligt och varmt i alla ära, men regn behövs det emellanåt ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *