Egen äppelcidervinäger del 2

Nu kommer en liten uppdatering om hur det går för vår äppelcidervinäger! Här kan ni se hur allt började och hur jag gick till väga.

Eftersom burkarna drog till sig ganska mycket flugor i köket förvisades de till glasverandan där flugorna härjade fritt. När de väl lugnat sig lite tog jag in burkarna i förrgår, jag var lite osäker på hur de mådde ute i verandan men verkar som det gått bra trots lite kyla. Jag silade vätskan genom en silduk och slängde äppelmassan på komposten.

Vätskan hällde jag sedan tillbaks i burken.  Nu står den på köksbordet vid elementet för att komma igång ordentligt då ättiksbildningen tydligen går snabbare av värme. Där tror jag den trivs bra, för redan idag har det blivit en vitaktig liten hinna på (som jag vevade sönder med en träsked precis innan kortet togs). Det tror jag är en början på en vinägermamma, återstår att se.

En vinägermamma är tydligen en geléaktig, svampaktig sak som bland annat består av ättiksyraproducerande bakterier. De oxiderar alkohol till ättiksyra och vatten (bland annat). Ja, inte visste jag allt detta innan, utan fann all spännande info här inne, läs gärna mer om ni vill! Och mitt ursprungsrecept hittar ni här hos Ekoplantan.

Nu återstår bara mer väntan… För när alkoholsmaken på vätskan försvunnit och den klarnat något ska den vara klar. Men det skadar inte om den får mogna några månader extra. Ja, ni hör ju, bara att vänta…

appelcidervinager3

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *