Egen grönsaksbuljong

Egen grönsaksbuljong är lättare än vad man kan tro att fixa helt själv. Med hjälp av en bär- och svamptork och en råsaftcentrifug går det dessutom riktigt snabbt och smidigt.

gronsaksbuljongVi använde oss av lite blandade grönsaker och örter så som; morot, palsternacka, persiljerot, libbsticka, haverrot, gul lök, persilja. Det vill säga – lite av vad vi hade ute i grönsakslandet.

Grönsakerna tvättades och skalades vid behov. Sen körde vi rotfrukterna genom råsaftcentrifugen som finfördelade allt supersnabbt. Men istället för att dricka upp saften blandade vi ihop det med massan igen. Resten kördes i mixer. Därefter blandades alltihop, både de mixade örterna och rotfruktssmeten. Sist rördes salt i, ungefär 1,5 msk per 4 dl smet.

Smeten bredde vi ut på bakplåtspapper på torkmaskinen (precis som när vi gjorde örtsalt) och fick torka ordentligt. Till sist mixades allt till pulver. Klart! Buljongen är nu klar att användas i soppor, grytor eller vad ni nu vill.

Måste bara visa er en del av vår morotsskörd, som blev riktigt bra i år! Sådde tre olika sorter, en sommarsort, en flerfärgad och en som passar bra för lagring. Förra året åt våra dåvarande 17 tuppar upp det mesta av morotsskörden så allt annat än halvätna morrötter var vi glada åt i år.

morotter

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *