Egen äppelcidervinäger del 3

Nu har det hänt lite på vinägerfronten här hemma! Min äppelcidervinägertillverkning har utökat från en till tre burkar. I förra veckan tog jag äntligen tag i att ta tillvara på de mesta av de sista äpplena och körde dem genom råsaftcentrifugen. En hink med mindre äpplen gav inte så värst mycket must, men blev lagom till en ny omgång äppelcidervinäger. De två mindre burkarna på bilden är den nya omgången.

appelcidervinager4

Att göra äppelcidervinäger på must istället för på rivna äpplen går minst lika smidigt. När man väl har musten färdig är det bara att hälla på bur med ett tygstycke över och vänta på att det ska börja jäsa och sedan slippa silningsmomentet som behövdes för min första omgång.

För att skynda på processen tog jag en ättiksmamma till vardera burk från första burken. De har redan nu vuxit på sig och det har nu börjat bubbla en del på ytan, som ni ser på bilden nedan. Jäsprocessen är igång! Ska bli spännande att se om det blir någon skillnad på de olika satserna, både med tanke på lite olika tillvägagångssätt och då det är två olika äppelsorter.

appelcidervinager5

Vill du läsa mer om hur jag gått tillväga och om vad ättiksmamma är för något? Läs del 1 här och del 2 här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *