Tygblöjor – en introduktion

Upptäckte att jag endast skrivit om tygblöjor innan vi ens hade börjat med det till Elise. Därför är det hög tid att jag delar med mig av en artikel jag tidigare skrivit till nättidningen Parenteser om detta ämne. Varför tjata om tygblöjor? Tja, läs själva… ;)

Många tror att tygblöjor är omständligt, tråkigt och omodernt – men det behöver inte alls stämma! Nu finns det många olika märken och modeller att välja mellan, vilket kan verka lite avskräckande till en början, men när man väl testat sig fram till det som passar en själv och sitt barn bäst är det bara att köra på! Det finns nämligen en rad olika fördelar med att välja tygblöjor till sitt barn.

Miljömässigt är det en stor vinst. Visste ni att ett barn kan använda så många som 6000 blöjor under sin blöjtid? Det bidrar till stora sopberg, närmare bestämt 1050 kg per barn = 420 miljoner blöjor per år i Sverige totalt. Tygblöjor till ett barn däremot består i genomsnitt av 4,8 kg tyg som dessutom går att använda till flera barn och sedan återvinnas! Hängtorkning, full tvättmaskin och bra tvättmedel är såklart en fördel om man vill öka sin insats för miljön. Barnet utsätts inte heller för den mängd olika kemikalier som finns i engångsblöjor vilket självklart är ett stort plus.

Inte nog med de miljömässiga fördelarna, rent ekonomiskt kan man vinna mycket på att köra med tyg. Engångsblöjor kan kosta upp emot 17 000 kr för ett barn medans tyg kan kosta allt från 2 600 kr och uppåt.

Barn som använder tygblöjor blir i regel blöjfria tidigare än barn som använder engångsblöjor. Det beror på att den blöta känslan barnet får i blöjan underlättar potträningen.

Pockets, vikblöjor, formsydda, All in One, All in Two – dessa olika system kan både kombineras och ge olika valmöjligheter. All in One och pockets är lite dyrare i inköp och har längre torktid men kräver mindre arbetsinsatser vid själva blöjbytet. Vikblöjor med blöjbyxa som ytterskal är helt klart billigast och torkar snabbast men behöver vikas inför blöjbyte. Ytterligare att fundera över är om man föredrar syntetiska eller naturliga material – men det är också en fråga vad barnet tål bäst mot sin rumpa, det får man testa sig fram. Här (Guide: http://www.babyrino.se/egensida/tygblojeguide/507 ) finns en mer utförlig och överskådlig guide för olika system.

Själv har jag i princip endast testat vikblöjor med PUL-skal och ullbyxa och tycker det funkar smidigt och bra. Att man sedan kan köpa billiga tvättlappar (Himmelsk) på IKEA som vikblöja och fynda begagnade PUL-skal och ullbyxor på köp och säljgrupper på Facebook gör det inte sämre! Allt är inte heller svart eller vitt, i nuläget använder vi engångsblöja nattetid och tygblöja dagtid.

dsc_0214
E
n vacker tygblöjesyn på sommaren!

När tygblöjorna tvättas är det bra att använda rätt sorts tvättmedel för att förlänga dess livslängd och för att minska miljöpåverkan.

  • Utan zeoliter så sliter det mindre på tyget
  • Mindre än 5 % tvål underlättar ursköljningen
  • Bör vara utan optiska blekmedel
  • Utan parfym  

Länkar:

FB-grupp – Tygblöjor: https://www.facebook.com/groups/tygblojorna/
FB-grupp – Köp och sälj tygblöjor mm: https://www.facebook.com/groups/tygblojor/?fref=ts
Köpa nytt: https://www.imsevimse.se/shop.pab?category=562
Guide: http://www.babyrino.se/egensida/tygblojeguide/507
Bra info: http://handbok.alternativ.nu/%C3%96vriga_%C3%A4mnen/Barn/Tygbl%C3%B6jor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *