Ett litet tygblöjetest

Det här inlägget innehåller delvis produkter från pressutskick (från Alvehamn och ImseVimse).

Nu kommer en liten fortsättning på tygblöjetemat som jag drog igång här i veckan. Här och här kan ni läsa om varför vi valt tygblöjor till Elise och fördelarna med det. Som ni kanske förstod på förra inlägget kan det bli lite förvirrande när man är i startgroparna för att testa på tygblöjor. Det finns ju hur många olika slags modeller och system.

tygblojor

Jag tänkte dela med mig av lite tankar kring tre av alla olika varianter på tygblöjor som finns. Ganska snarlika varandra men ändock lite olika. Det kan förhoppningsvis vara till lite hjälp i valet och kvalet när det vankas tygblöjeinköp. Här nedanför har jag skrivit lite kort om tre olika blöjskal/pockets som vi använder oss av för tillfället. Innanför skalen använder vi oss uteslutande av vikblöjor. Vikblöjor är ett kvadratiskt tygstycke i rutvävd bomull som viks på olika sätt runt barnets rumpa för att suga upp kiss och bajs. Yttertyget på själva blöjskalen/pockets är gjorda av PUL-material, dvs ett tyg som andas men som är behandlat med en slags plast för att hålla vätan inne.

Alvehamn pocketblöja: Som namnet skvallrar om är detta inte ett skal, utan en blöja som man lägger in ett inlägg i, inga lösa delar utan allt sitter på plats. Därför är det en väldigt smidig blöja som är lätt att sätta på i farten när Elise inte vill ligga still. Funkar bra i storleken just nu, men knäpper den på yttersta knappen i midjan. Nackdelen är att hela blöjan måste tvättas efter varje kissning. Funkar med andra ord perfekt nu när Elise tränar till att bli blöjfri, på och av smidigt och pottningen gör att vi slipper byta blöja så ofta. En svensk och ekologisk blöja – stort plus! Tummen upp också för deras snygga print, “Katten i rabatten”.

alvehamn

ImseVimse OneSize (skalblöja): Även denna en ekologisk och svensk blöja! Dessa har vi använt i princip hela blöjperioden fram tills Elise blev dryga året. Används inte lite ofta längre som innan då inlägget (vikisen) ligger helt löst. Med andra ord flänger vikisen runt lite för mycket innan blöjan hunnits sättas på ordentligt nu när Elise rör sig mer. Möjligtvis har de tappat resåren kring benen en aning, men inget som stör. För övrigt funkar skalet bra med tanke på passform och funktion.

Blueberry Capri OneSize (skalblöja): Favoriten just nu! Vi använder i princip bara två-tre skal nästan dagligen (varvat med ovanstående) och de är i toppenskick fortfarande efter knappt ett halvårs användande. Sitter bra på vår tjej runt lår och midja, har nog aldrig läckt för oss. Särskilt de skal vi har med knappar sitter bra, den med kardborre är inte lika hundra passform på tyvärr. Fördelen med detta skal är att det finns en liten ficka fram och bak att sätta en limpvikt vikis/prefold i. Ligger inte helt still men lite i alla fall. Och printet. Så snyggt!

blueberry

1 Comment

  1. Anna skriver:

    Spännande inlägg. ? Använder ni inte en sån där snappi till vikisarna? Tycker den hålls på plats bra innan man fått på skalet men kanske inte har en lika snabb rymling än ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *