Äppelcidervinäger del 4

Nu var det ett bra tag sedan jag hällde upp den första satsen av äppelcidervinäger på flaskor och korkade dem. Därför är det hög tid att dela med mig hur det gått! För att veta när den är klar kollar man om den börjat klarna och så smakar man på den såklart. När smak och doft av alkohol försvunnit har ättiksyra bildats. En god vinäger full med god äppelarom var nu kvar. Det bästa är om den sedan får stå och mogna ett tag till men då vinägern är flyktig måste den hällas upp på flaska med kork på, annars dunstar den tillslut bort.

Andra omgången jag gjorde på mustade äpplen (eller rättare sagt äpplen vi körde genom juicecentifugen) står fortfarande på jäsning, men jag tror att den också är klar att hällas på flaska snart!

Den sista köpta äppelcidervinäger är snart slut och då ska vi ha provsmakning av vår alldeles egna. Den blir prefekt till vinägrett, surskölj till håret och så funkar den även bra att använda till städning. Lite tid tar det, men inte så mycket jobb. Ännu en sak vi kan göra själva och slipper att köpa. De enda två ingredienserna som behövs (äpple och vatten) har vi ju här hemma!

äpplcidervinäger6

Om ni är sugna på att veta mer om hur jag gjort hittar ni de tidigare inläggen om äppelcidervinägern här: del 1, del 2 och del 3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *