2012-03-20

2012-03-20

Idag har vi börjat med undervisningen i engelska på ABE-skolan (Alternative Based Education). En skola som finns till för de som inte har möjlighet att gå i den vanliga skolan av olika anledningar. Vi blev satta med en engelskabok, en griffeltavla, kritor och ett gäng barn i blandade åldrar. Ja, lite skrämmande var det måste jag säga. Att inte ha kontroll på situationen, veta vad som förväntades av en med mera. Men det löste sig. Frågan är bara om de lärde sig mer engelska än innan. De läser efter bra, skriver av bra, men om de förstår vad de läser och vad de skriver är en annan sak. Vi får nog helt enkelt försöka undervisa på vårt sätt, försöka vara kreativa och komma på hur de ska förstå vad allt det vi säger betyder, inte bara härma efter. Men känns lättare sagt än gjort. Alla lärare och pedagoger som jag vet läser bloggen, ge oss tips! J

Senare idag följde vi med Kassahun (en man från kontoret som är ansvarig för en avdelning) till en visningsplats för hur man kan odla grönsaker på olika sätt. På vägen dit kom det några barn som var på väg hem från skolan. De, liksom många andra barn här, var nyfikna på oss och ville hålla våra händer. Helt plötsligt kändes det som om vi hade en hel skolklass kring oss där vi gick. Haha, måste sett lite roligt ut: två blonda tjejer med en Etiopier och massa små barn som kämpade för att få hålla i våra händer. Pussar på händerna fick vi sen när de gick, väldigt sött men tur att man har handsprit med sig! ;)

När vi kom fram till förskolan som en underorganisation (CBO) till JeCCDO har var vi framme. De har nämligen ett visningsland i anslutning till skolan. Där finns olika typer av odlingar så som; container garden, en med olika naturliga gödningsmetoder, djupbäddar mm. Sen var det vår tur att visa på våra skills gällande odling! Vi fick två jordplättar som var förberedda för oss, och olika slags fröer så som sallad, morot, kål, lök, tomat. Så med hjälp av två ”biodynamic and urban agriculture-kunniga” killar och Kassahun så sådde vi. Allt detta i regn! Tänka sig, första regnet under vår vistelse här, kommer när vi ska så, tajmat in i minsta detalj! Våra ”seed plots” kommer vi (förhoppningsvis) vårda ömt, och vad vi förstod det som kommer vi sedan kunna skänka det vi odlat till någon som behöver det mycket bättre än vi. Hoppas vi kan göra någon glad med våra grödor (som jag hoppas vi kommer kunna frambringa). Tomas och mamma, ni får gärna komma med tips nu!

För att komma undan regnet (och åskan) stannade vi inne på deras kontor ett tag, småpratade och hade trevligt. Sen gick vi hem när regnet minskat. Väl hemma kom vår snälle vakt och frågade om vi ville ha kaffe idag med. Vi tackade ja, och gick ut för att se om det var klart. Hehe, inte riktigt.. Botocha (vakten) sprang nämligen då för att köpa kaffebönor! Gröna och orostade… Men nu vet vi hur de gör kaffe i alla fall! Först rostas bönorna ett tag över glödande kol på en slags tallrik. Sen krossas de och läggs i en speciell kanna där vatten hälls på och värms på över kol-behållaren. Väldigt mysigt, men vilken tid det tog! Dock var det värt mödan, det blev gott kaffe! (Ja, jag hade ”kaffe” och ”gott” i samma mening! Vet inte vad som tar åt mig, måste vara värmeslag eller liknande.)

Ps. Glöm inte att kika in på Jennifers blogg också! Hos skriver mycket utförligt om våra dagar här, och har andra bilder än jag har: http://10veckor.tumblr.com/

1 Comment

  1. Tomas skriver:

    Ni kommer lösa odling galant. Djupbädds odling det e grejer det! Ni får helt enkelt hojta om ni vill ha tips men antar att de där nere har mycket mer koll på odling i Etiopien än vad jag har ;) Skaffa hem lite kaffe bönor, tänk ett kaffe som du gillar :)

    Saknar dig Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *