En (enkel)resa

En (enkel)resa

Ja, hemförden från Debre Zeit är en historia i sig själv. Haha… Den började med en rask promenad med en av vakterna söndag morgon. Han var jättetrevlig och bra att ha med någon som kunde hjälpa oss till bussen på busstationen. Det var nämligen många som vill att vi åker med just deras buss, så är det jämt. Ja, i alla fall. Den minibussen vi hoppade på tog oss bara till Mojjo, ca 30 min från Debre Zeit. Det bästa hade varit att åka buss eller minibuss direkt till Awassa, men alla var redan fulla med folk från Addis som ligger på andra sidan Debre Zeit. Vi åkte till Mojjo, hoppade av och ställde oss utmed vägen. Där skulle det enligt en etiopisk vän vara ”lätt” att få tag på en buss av något slag som hade sittplats. Men icke. Många stod liksom vi och väntade på att få åka mot Awassa. Men inga bussar stannade och tog upp någon.

Efter ungefär 40 minuters väntan och vinkande från några killar som försökte stanna bussar åt oss och de andra, lyckades de få stopp på en pick-up. Vi hade tydligen av någon konstig anleding förtur, och blev ditropade ”You, YOU!” (då vet man att de menar oss). Där var en farbror som såg snäll ut som de menade vi skulle åka med, men vi som innan sagt till varandra att vi inte skulle lifta… Samtidigt som vi verkligen ville komma hem och inte dra ut på tiden (var tvungna att åka innan kl 14 för att det inte skulle hinna bli mörkt innan vi kommit fram). Ja, vi hade inte så mycket val, utan vi hoppade in där i bilen, satte oss tillrätta och åkte med!

Det visade sig vara en väldigt snäll farbror som körde väldigt lugnt och bra utan att ta massa risker. Alltså. Vilken ”tur” vi hade! Eller rättare sagt, vilken ledning och beskydd vi fick av Gud! Resan tog sammanlagt 4 timmar, mycket kortare än ditresan, vi kände oss trygga och säkra, vi satt bra, ja vi kunde knappt fått det bättre. När vi väl kom till Awassa tog han en genväg till busstationen – vilket visade sig vara precis förbi där vi bor. Ja, vi fick skjuts nästan ända fram till dörren. Underbart, vilken resa! Trodde inte jag skulle ”lifta” i Etiopien innan, men nu är det gjort. Och bra gick det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *