Intensiva dagar!

Intensiva dagar!

Ja, dessa tre senaste dagarna har vi verkligen utnyttjat vår tid till max här. I torsdags var det sista lektionerna med level 3 klasserna och läraren Aster. Tråkigt, kommer sakna henne – så söt å mysig tjej! På eftermiddagen träffade vi Efraim, som varit tolk åt mig och Frida på förra söndagens möte. Han hade startat en skola som vi besökte, jättefin! Sen blev vi även inbjudna att vara med på en datalektion som han höll i på eftermiddagarna/kvällarna för vuxna. Lite annorlunda, men trevligt! Han är verkligen en sjukt drivande och ambitiös person. Endast 26 år och har ca 20 anställda, typ tre olika jobb, byggt ett hus av plastflaskor som han även har patent på här i Etiopien mm. Listan kan göras lång!

I fredags var vi först på kontoret på fm, sen blev det äntligen lite studiebesök på några av JeCCDOs projekt. Två förskolor och så ett SHG-möte (Self Help Group, spargrupper för kvinnor). Det var en spännande upplevelse! Vi åkte runt med Malaku (en på kontoret) och chauffören Tadesse. Väldigt roliga typer, haha! Vi besökte pre-schools som JeCCDO nyss börjat hjälpa, så allt var i startgroparna kan man säga. Sämre standard än hos de vi brukar vara hos. Innan behövde barnen betala 10 birr/månad som avgift. Men nu betalade JeCCDO detta, och så fick de skrivböcker och pennor. Ja, mycket finns att säga om detta, men kanske mer om det en annan gång. Det sista besöket var på ett SHG möte, hundratalet kvinnor skulle delas upp i spar-grupper. Kassahun (som hjälpt mig med intervjuerna till min uppsats) höll i sammankomsten. Så kom vi dit och helt plötsligt skulle vi säga något bra/klokt/peppande till dessa många kvinnor! Hehe. Men trots min kortslutning i hjärnan fick jag fram något om att ”det var kul att se så många här och att vi önskade dem all lycka till i framtiden” mm. Gick vägen tillslut, Kassahun verkade nöjd med mitt ”lilla tal”.

I går (lördag) blev det en heldag med familjen Shelge (Maria och Solomon m barn) och två svenska tjejer som var på besök från Addis. Regnskogen besöktes i Wondo Gennet, en halvtimmas färd från Awassa. Där fick vi va med om att minibussen ej klarade av den leriga vägen, ösregn, häftig natur och utsikt och mycket mer. Sen åkte vi till Solomons föräldrahem, i en by i området. Men innan dess stannade vi till på en marknad! De var minst lika intresserade av oss som vi av dem där. En stor massa av barn och ungdomar följde oss när vi gick där. Hittade en fin strå-väska, som jag tidigare letat efter. Ska bli spännande att se hur jag kommer kunna ta mig hem med all packning! Hemma hos Solomons föräldrar var det väldigt trevligt! Ett ”riktigt” etiopiskt hem – kul och intressant att se! Väldigt god mat fick vi också, ägg och kött-röra med bröd. Häftigt också att se var det hade tillagats… Över öppen eld!

Dagen avslutades vid de varma källorna i Wondo Gennet. Alltså, det är vatten som värmts upp pga av vulkanångor eller något i den stilen, Rift Valley ni vet. På vissa ställen kunde man koka potatis i vattnet berättade Maria. Jättevarmt vatten och så skönt att bada, både i bassängerna och stå under en fors av varmt härligt vatten. Där snackar vi tryck! Går inte att jämföra med duschen där vi bor precis (spridda strålar med kallvatten)… Sammanfattningsvis var det en riktig kanondag. Orkar inte redogöra för dessa intensiva dagar mer i detalj just nu, ni får helt enkelt fråga mer när jag kommer hem. Kram på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *