Äppelgröt

Äppelgröt

Mina frukostvanor går lite i perioder, ibland vill jag främst ha fil med äppelmos och müsli, andra gånger bara te och smörgås. Men hela hösten blev det en grötperiod! Innan har jag inte orkat mig på att göra gröt på morgonen, men nu har jag prioriterat detta – och vad gott det är sen!

Nu syftar jag inte på klibbig, stabbig havregrynsgröt, utan lite mer pimpad gröt. Jag har kommit på lite olika varianter som är riktigt goda, oftast med basen på 2/3 havregryn och 1/3 rågflingor. Till exempel kan man slänga i lite russin och hackad mandel, lite riven kokos, klippta bitar av aprikoser och fikon… Och det här med kryddningen – jag brukar varken ha socker eller salt i gröten, känns lite onödigt när annat ger smak. Kanel till exempel är utmärkt istället för socker eftersom det reglerar blodsockret och minskar sötsuget.

Idag gjorde jag supergod äppelgröt! Jag hade samma grund som jag brukar och tillsatte endast ett grovrivet skalat äpple, lite malen kanel och ingefära. Jag hade nämligen lite skrumpna och skruttiga äpplen som blivit lite tråkiga och bortglömda och istället för att slänga dem i komposten blev de utmärkta i min gröt, både igår och idag. Lite minskning av matsvinn när den är som bäst, samtidigt som gröten blev väldigt god och “saftig”!

DSC_0017

På tal om matsvinn… Upptäckte att mjölken sedan sex dagar skulle gått sin väg, men icke. Lika god som helt ny mjölk!

DSC_0018

Slut!

DSC_0021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *