Äppelfrallor

Äppelfrallor

Bröd är något vi här hemma försöker vara självförsörjande på. Dels är det gott, billigare, lättare att få ekologiskt och mycket nyttigare! Vi brukar köpa det mesta mjölet ekologiskt, men som ni ser fuskade vi lite med vetemjölet denna gång.. Nyttigare är det utan tvekan eftersom vi nu slipper alla konserveringsmedel, konstiga tillsatser, smakämnen och socker – nu har vi koll på vad som är i. Visst kan en Skogaholmslimpa vara väldigt god ibland, men man blir inte mätt på luft..

Idag gjorde jag en sats av mina godaste frallor, nämligen äppelfrallor! Receptet har jag hittat hos Husmorsskolan (Tack!). Jag har lyckats varje gång jag bakat dessa frallor, och saftigt blir det. Liksom min gröt – måste vara äpplena som gör det!

DSC_0061 (800x536)

Ingredienserna är:

– 50 g jäst
– 7 dl vatten
– 2 äpplen
– 5 dl havregryn
– 1 msk salt
– 5 dl dinkelsikt
– 10 dl vetemjöl (knappt)
– smör eller margarin till pensling

Börja med att smula sönder jästen i  bunken/hushållsassistenten och rör ut den med fingervarmt vatten. Riv äpplena grovt och blanda i dem tillsammans med havregrynen, saltet, dinkelsiktet och till sist vetemjölet. Häll inte i allt vetemjöl på en gång utan arbeta ihop degen under tiden och känn av hur mycket av mjölet som behövs (jag använde inte riktigt 10 dl vetemjöl, utan sparade det till utbakningen sedan). Arbeta degen ett tag, några minuter om du använder maskin, lite längre om du gör det förhand.

DSC_0064 (800x536)

Därefter låter du degen jäsa under bakduk i bunken i ca 30 min.

DSC_0071

Sedan är det smidigast att ta en degbit direkt ur bunken, rulla den i handen och sen direkt på plåten. Sen ska de små frallorna vila under bakduk i 30 min till och växa sig stora och fina.

DSC_0081 (800x536)

Innan de sätts in i ugnen kan man pensla dem med lite smör, så får de fin färg och lite knaprigare yta. Grädda frallorna i 15-20 min i 225 grader.

DSC_0133 (800x536)

Till slut: njut av doften och smaken av nygräddat bröd. Nästan inget går upp emot det, det slår luftlimpor med hästlängder!

3 Comments

  1. Tomas skriver:

    och gott blir det :)

  2. I Heart Eco skriver:

    Ser så gott ut! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *