Aleppotvålen

Det var över ett år sedan jag använde vanlig duschkräm. Förra julen fick jag nämligen en Aleppotvål av min käre far. Det är den lilla smaragdgröna saken, den har hängt med ett helt år! Den större köptes på bröllopsresan i Spanien, och snart ska den börjas på med. Som ni ser är de väldigt dryga, ett kap i många avseenden, både ekonomiskt och ekologiskt hållbart! Aleppotvål har en lång historia och tillverkas i Aleppo, Syrien, vilket ger tvålen ytterligare en dimension – där den tillverkas mitt i en orolig värld. Tvålen är tillverkad av olivolja och lagerbladsolja och vid tillverkningen används lut, vilket efter lagringen inte finns kvar längre. Läs mer om tvålen här, här eller här till exempel.

Jag använder alltid tvålen istället för duschkräm, som raklödder och till handtvätt. Jag gav den en chans (eller snarare lite för många) till att även användas som schampo, men det gillade inte min hårbotten alls tyvärr. Det flagnade och kliade – den torkade ut för mycket helt enkelt. Dock har jag läst om flera som det funkar kanon för, så testa gärna om du inte har för torrt eller känsligt hår. Till kroppen och händerna däremot är den kanon för mig; löddrar, doftar gott och torkar inte ut huden!

DSC_0111 (800x536)

Till sist lite tvåltips:

– Dela den i mindre bitar, då håller den längre och blir behändigare.
– Använd ett tvålfat i trä, då blir den inte så slemmig och torkar snabbare.
– Lägg en liten bit i klädkammaren, det skrämmer bort malen.
– Ju längre den är lagrad, ju bättre, så det gör ju inget om den glöms av bland kläderna ett tag…

3 Comments

  1. […] (Här kan du läsa om tvålen jag använder till kroppen och nästa gång handlar det om vad jag smörjer på ansiktet.) […]

  2. […] Här, här och här kan ni läsa de förra inläggen om vilka hud- och hårprodukter jag använder regelbundet. Liksom om sursköljen med äppelcidervinäger. […]

  3. […] (Här kan du läsa om tvålen jag använder till kroppen och nästa gång handlar det om vad jag smörjer på ansiktet.) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *