Att torka äpplen

Att torka äpplen

Idag invigde jag en julklapp jag fick av maken, nämligen en frukt- och svamptork! Den står i detta nu och surrar, så vi får se hur slutresultatet blir, men det ser lovande ut. (Till hösten tänkte jag torka svamp, bär och ännu mer frukt, längtar redan dit ;)

I höstas kom Tomas hem med massa äpplen han fått med sig från ett jobb på en gammal äppelodling som inte var i bruk. Många olika sorters äpplen, helt obesprutade. Tack vare vår jordkällare har vi kunnat förvara vinteräpplena på ett bra sätt, och är fortfarande i perfekt skick! Det är verkligen en förmån att kunna lagra frukt och rotfrukter mm där inne. Så idag tänkte jag testa torken. Tog in en bunke äpplen, kärnade ur och skalade dem. Därefter skar jag tunna skivor och la dem på torkplattorna som sedan staplades på varandra.

DSC_0278 (800x536) DSC_0283 (800x536)

DSC_0289 (800x536)

DSC_0296 (800x536)

(utanför fönstret är vår jordkällare, nära och bra!)

Nu har apparaten stått på i fyra timmar, och ev ska den stå två till, beroende på hur äpplena ser ut… Självklart går det ju också bra att torka äpplen uppträdda på snöre eller i ugnen, men blir ju helt klart mer effektivt rent tidsmässigt med torkmaskinen. Vad gäller elförbrukningen har jag inte fördjupat mig i det, men rent spontant skulle jag tro att det är bättre med torken än ugnen men såklart bäst att lufttorka.

Blir ett naturligt och gott snacks sedan hoppas jag på – återkommer med slutresultatet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *