Tvätta helt rent

Tvätta helt rent

I mellandagarna hittade jag tvättnötter i en liten ekologisk butik i Ängelholm, där jag dessutom hade ett presentkort (perfa!). Jag har länge tänkt testa de små skrumpna sakerna – de ser ju trots allt inte mycket ut för världen, så måste kolla hur det funkar… Tvättnötter, eller såpnötter som de även kallas, är egentligen en frukt och kommer från buskar som ingår i släktet Sapindus, och växer bland annat i Indien. I vatten löddrar de och avger naturliga saponiner som tvättar rent och blir ett helt naturligt och giftfritt alternativ till vanligt tvättmedel. Sjukt bra egentligen! 

Nu har jag testat ett gäng tvättar, och ja, jag är fullt nöjd med resultatet! Det är svårt att veta hur många nötter som det egentligen går åt, men beskrivningen som följde med rekommenderar mellan 4-8 nötter. De läggs i en liten bomullspåse som försluts och läggs i tvättmaskinen tillsammans med smutstvätten. Sen är det bara att tvätta på som vanligt! På fläckar som sitter lite extra hårt kan det vara bra att använda Galltvål, en helt naturlig tvål som är kanon på fläckar. Finns lite varstans att köpa Tips! 

Nötterna tål endast ett visst antal tvättar, jag förmodar att antalet varierar beroende på vad för vatten man har och temperaturen på vattnet. Men ett riktmärke är att kolla inuti nöten, för då den tappat sin glans är den förbrukad. Sen går det att göra ett avkok på dem och få ett bra rengöringsmedel eller diskmedel. Jag har även läst att det går att tvätta håret med avkoket också, värt att testa! När de är helt förbrukade slänger du dem bara på komposten eftersom det är organiskt material. De finns att köpa på många olika ställen, t ex i butiken Second chance 4 life eller i webbshopparna Gröngåva, Tvåleriet eller Jordklok.

DSC_0511 (800x536)Ge den skrumpna frukten en chans och testa på att tvätta med den. Tror inte du kommer ångra dig!

2 Comments

  1. Marie H skriver:

    Hej Annie! Måste bara få säga att jag gillar din blogg väldigt mycket! Tack för all inspiration den ger mig, kommer vara en trogen läsare :) Kram Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *