Egen deo

Egen deo

Som jag skrivit tidigare så var det längesedan jag gjorde en egen deo. Eller, jag gjorde en, men den blev kass, eftersom jag struntade i att mortla alun, eftersom vi inte har någon mortel… Så tyvärr blev den lite väl rivig. Igår gjorde jag en alunfri deo, för att undvika detta misstag. Som många av er (förhoppningsvis) redan vet är det massa skräp och gift i “vanliga” deodoranter och antiperspiranter. I de sistnämnda finns aluminiumsalt för att täppa till porerna i armhålan så man inte svettas alls. Dessutom kan det ge massa dåliga bieffekter och kan stanna kvar i kroppen länge. Är det någon hudvård som ska vara naturlig är det deon, helt klart! Sammanfattningsvis: köp/tillverka en naturlig och giftfri deo! Jag har köpt några olika deos, men den bästa jag testat har jag gjort själv!

Det finns ganska många olika varianter på hemmafixade naturliga deos om man söker runt lite på nätet. Jag använde mig av kokosolja, bikarbonat, maizena och eterisk olja av apelsin, eftersom jag testat det innan och den funkade bra på mig.

Detta behövs;
– 1,5 msk kokosolja
– drygt 1 msk maizena
– 1 msk bikarbonat
– typ 4-6 droppar eterisk olja

DSC_0061 (640x800)

Gör såhär:

1. Smält kokosoljan över vattenbad, det räcker att koka upp vatten i vattenkokaren, hälla det i en skål och ha en mindre skål med fettet i. Smälter galant!

2. Rör ner maizena och bikarbonat, rör tills det har lösts upp och blivit en ganska slät och såsig blandning

3. Droppa i några droppar av eterisk olja, t ex tea tree, lavendel, pepparmynta, citron, apelsin. Blanda å testa dig fram vad du tycker luktar gott.

4. Häll upp i en liten burk med bra lock.

5. Ställ den för att svala, gärna i kylen så oljan inte lägger sig över det andra innan den hinner svalna.DSC_0054 (800x560)

Det går bra att förvara deon i rumstemperatur. Deons hårdhet beror på hur varmt det är i badrummet, om den är för lös, ställ den på kallare ställe. Den håller länge, tills den tar slut typ. Sen är det bara att göra mer, och vänta inte så länge som jag, det tar ju trots allt bara några minuter att fixa ny! Så – nu vet ni vad ni ska göra denna lördagsförmiddagen!

DSC_0070 (800x780)

20 Comments

 1. Marie H skriver:

  Vart kan man köpa den eteriska oljan? Det andra hittar man i vanlig mataffär eller? Blev lite inspirerad :) Kram Marie

  • Annie skriver:

   Det finns ofta några olika på hälsokostbutiker, t ex Life. Annars kan man beställa smidigt på till exempel Grongava.se. Det andra hittar man i vanlig butik, ja :) Det blir oftast en “övergångsperiod” när man slutar med “vanlig” deo, men när kroppen vant sig funkar det kanon, lycka till!

 2. Anna skriver:

  Verkar spännande det här, men hur tar du på dig den? Är den liksom hård som en tvål eller krämig, tar du bara med fingrarna o duttar på eller har du en pensel typ ;)

  Roligt att du bloggar igen Annie :) Hälsa Tomas!

  • Annie skriver:

   Hej!
   Jag skrapar upp lite med nageln, lite mindre än en ärta typ. Sen gnider jag in det i armhålan med fingrarna. Beroende på temperatur är den hård/krämig. Min är ganska hård, men på sommaren när vi har varmare i badrummet är den mer krämig :) Kul att du skrev! Kram

   • Anna skriver:

    Okej, då ska jag kanske prova det någon dag. Hur går det odlingsplaneringen och starten? Har ni satt några frön än? Jag har satt en del, så nu är det bara och vänta och se om det kommer upp något. De fröna var lite gamla, så det kanske inte blir något, får nog köpa lite nya grönsaksfrön. Har du någon grönsak att rekommendera ;)
    Kram

    • Annie skriver:

     Ja, det är värt ett försök med deon, hoppas du blir nöjd! Vi har inte börjat förså än, men ska nog det snart. Vi har godjifrön som ska sättas tidigt t ex. Mangold, bondbönor, palsternacka och grönkål ska vi så bland annat.. Tips är att så grönsaker som är bra att lagra så kan man ta del av skörden längre.

 3. Anna J skriver:

  Hej! Vad kul att du kikade in på min blogg så jag kunde hitta hit. Tänkte tipsa om hur jag gör med samma recept. Jag lägger upp dem i muffinsformar och förarar den i kylen. Då blir den som ett deostick. Går helt kallt till kylen efter att jag tvättat mig, rollar på lite kokosdeo, sen är man redo för dagen :).

 4. Irén skriver:

  Hej Annie,
  Nu har jag också gjort ditt deo. Fantastiskt resultat. Tänk, att jag uteslöt deo för flera år sen bara för att jag hade hör att det inte var bra att täppa till porerna med allt vad en deo innehåller. Men jag tyckte att jag inte var så fräsch efter bara några timmar, speciellt på en sommardag. Så nu börjar mitt nya underarmsliv:) Jag kan varmt rekommendera doften Ylang-Ylang. Tack och kram!

 5. Lina skriver:

  Hej Annie!
  Har funderat länge på att göra egen deo, och såg att du hade ett recept här, så nu tänkte jag göra slag i saken! Jag undrar bara: ska det verkligen vara så små mängder? Typ ett kryddmått av varje grej? Det blir väl nästan ingenting?

  • annieelise skriver:

   Hej! Kul du skriver :) Jag har gjort efter detta recept några gånger, och en sats ger så mycket som visas på bilden – alltså två väldigt små burkar. Dock räcker det ganska långt i och med att det knappt går åt en klick så stor som en ärta varje gång. Men självklart kan man dubbla receptet med en gång och göra mer när man ändå håller på och fixar. :) Hoppas det går bra för dig! Fler recept mm finns på facebookgruppen “No Poo – gör det själv”.

 6. Lina skriver:

  Funkar det förresten med vilken doftolja som helst? De hade inte citron på maxi, och jag gillar inte lavendel, så jag köpte vanilj…

  • annieelise skriver:

   Det funkar bra med vilken eterisk olja som helst i princip. Lite olika egenskaper kan det ju vars iofs, men vanilj låter bra! finns mkt att läsa på internet om det :) vad gäller receptet så tror jag att felet ligger i att det ska vara matsked ist för milliliter! Inte fattat att det stått fel förrän nu. Proportionerna 1+1+1,5 är rätt iaf, om du förstår hur jag menar :) tack för att du är uppmärksam, ska ändra på det i inlägget så småningom. Kram

 7. […] gjorde egen deo som funkade kanon (se recept här), och testade göra egna ansiktsskrubber […]

 8. Jenny skriver:

  Om man vill ha en doftfri deo, går det att utesluta den eteriska oljan då?

  • Annie Andersson skriver:

   Absolut! Antingen väljer du en kokosolja som också den är utan doft. Eller så använder du en “vanlig” kokosolja där doften är kvar, för en mild kokosdoft. Men den eteriska oljan kan uteslutas helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *