Städa rent

Städa rent

Nu tänkte jag dela med mig av lite städtips som jag samlat på mig. Det är ju så att i “vanliga” rengöringsmedel är det fullt av parfymer, färgämnen, och starka tensider och andra kemikalier för att ge oss ett fräscht och bra städresultat. Det är tensiderna som löser upp smuts och fett, vilket sedan spolas ut i avloppen och i värsta fall vattendrag. Vattenlevande organismer mår inte jättebra av tensiderna, som man kan förstå…  Vissa tensider bryts ned snabbare, andra stannar kvar i naturen och ackumuleras. Två av de starkaste tensiderna är EDTA och NTA, undvik dem! De ackumuleras, binder sig till tungmetaller så som kvicksilver, inte så fräscht enligt mig. EDTA är dessutom inte en helt ovanlig tensid i skönhetsprodukter, kolla på flaskorna där hemma och hoppas ni inte hittar den.

Så, min poäng är att man ska slopa giftiga rengöringsmedel och att det går alldeles utmärkt att få rent i hemmet utan gift! Här följer lite olika tips för en renare och snällare städning.

I skurvattnet, till dammtrasan och på nästan alla andra ställen använder jag grönsåpa, som visserligen innehåller både parfym och färgämne, men sedan endast förtvålad tallolja. När min flaska är slut ska jag köpa linoljesåpa eller Hälsingesåpa, de är helt naturliga, lite fetare, och bra till nästan allt!

DSC_0292 (800x647)

I badrummet och ibland i kökshon tar jag (efter råd av kollega) en citronhalva/skiva och gnider runt med och blir glänsande fint! Om det är extra smutsigt, strö lite bikarbonat på och gnid lite till. Funkar såklart bra till rengöring av badkar med, om man är så lyckligt lottad att man har ett hemma. Till toaletten har jag haft en miljömärkt toarent, och nu ska jag testa på Ecover WC-rengöring. Jag tål varken att se eller att känna doften av WC-ankans knallblåa gel, känns på långt håll att det är dåligt för miljön.

DSC_0294 (800x570)

Ättika är också en typisk bra grej att ha när man städar. Det tar bort dålig doft och kalkavlagringar. En klassisk grej är ju att rengöra te- och kaffekokaren med ättika och vatten, vilket är kanon. Idag när jag städade hällde jag också i en skvätt ättika i hinken till dammtrasan med lite såpa i, och det blev rent och fint.

DSC_0298 (800x733)

Testa er fram med citron, såpa, bikarbonat och ättika – då kommer man långt, både miljö- och städningsmässigt! Hoppas att detta kan inspirera er till plånboksvänlig, miljövänlig och framförallt helt ren städning!

3 Comments

  1. Mange skriver:

    Intressant blogg Annie! Blir lättare att övertyga frun när man kan säga: “Annie har skrivit om det på bloggen”. :)

  2. […] Till efterrätt blev det lite spill av rengöringsmaterial… Gott och nyttigt :) Och för er som missat – så har jag tidigare skrivit om lite naturliga och giftfria städtips här! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *