“Slänga mat? Inte jag i alla fall!”

“Slänga mat? Inte jag i alla fall!”

För några veckor sedan talades det om på nyheterna att folk är medvetna om att matsvinn är ett stort problem, men att många tror att de själva inte påverkar det negativt. Det är kanske svårt att få en uppfattning om hur mycket ätbar mat man i ett hushåll slänger. Det är lättare att tro att det är matbutiker och restauranger som är de största matsvinnsbovarna, när det blir tydligt i stora containers. Jag menar inte att det är befogat för dem att slänga, tvärt om! Men faktum är att hushållen i Sverige står för den största delen av matsvinn av alla sektorer, från produktion till konsumtion. Dessutom blir det som mest negativa miljöpåverkan att slänga mat i sista ledet av matkedjan, då den producerats, förpackats, transporterats några gånger fram och tillbaks och till sist konsumerats. Lite knäppt ändå, att vi går och betalar för mat som vi transporterar hem för att sedan slänga. Tänk så mycket kraft och pengar vi kunde spara om vi tog tillvara på allt vi köpte!

Tänk igenom, eller skriv upp allt eftersom, hur mycket ätlig mat (ej inräknat äggskal, tepåsar, potatisskal, kaffesump, ben mm) som du/hushållet slänger varje vecka. Jag har själv gjort det, och det blev verkligen en tankeställare för mig, vilket jag hela tiden behöver påminna mig själv om! Framöver tänker jag ta upp ämnet, eftersom det är ett viktigt och aktuellt ämne som har stor påverkan på miljön. Hoppas det kan förändra och berika ditt sätt att förhålla dig till mat och matsvinn!

4 Comments

 1. Olga skriver:

  Du är helt rätt. Jag har nyligen också i allt högre grad börjat tänka på det och letar efter sätt att maximera användningen av produkterna. Till exempel, resterna av te jag använda som gödning för blommor ..)

  • annieelise skriver:

   Men det var ju bra! Jag tänkte skriva om lite tips på hur man kan minska matsvinn :)

 2. Olga skriver:

  Буду с нетерпением ждать твои советы. / Jag kommer att se fram emot ditt råd. (via google translate;) )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *