Beskärning av äppelträd och vinbärsbuskar

Beskärning av äppelträd och vinbärsbuskar

Idag har vi varit ute i det vackra vädret, så härligt med sol! Efter en sconesfrukost tog vi en sväng till Taberg, gick en stund på en av lederna på berget (såg blåsippor!) och handlade lite.

Eftermiddagen spenderades i trädgården. Tomas beskar klart äppelträdet som han påbörjade i veckan och jag beskar några av vinbärsbuskarna. Som ni ser på förebilden var det längesedan trädet och buskarna fick en omtanke… Trots att Tomas försökte klippa ur så mycket som möjligt ville han inte klippa ner trädet för hårt, för att undvika allt för mycket vattenskott, som trädet sätter för att ersätta den förlorade bladmassan. Men till synes blev det ändå en ordentlig utrensning i skatboet.

DSC_0083 (800x592)

DSC_0168 (800x554)

Vinbärsbuskarna var riktigt risiga och mossiga, därför gjordes en rejäl föryngringsbeskärning. Jag tog alltså bort gamla grenar ca 15 cm från marken, lät de nya grenarna vara kvar och så kommer det växa upp nya under året. Det är så skönt att äntligen få börja fixa med vår trädgård, och att det redan finns något att jobba med. Att få vårda de gamla buskarna som gett otaliga mängder bär som i sin tur blivit otaliga burkar med kallrörd rödvinbärsgelé i farmor och farfars hem.

DSC_0174 (800x539)

DSC_0186

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *