Rasullera till hårtvätt och ansiktsmask

Rasullera till hårtvätt och ansiktsmask

Som jag lovade för ett tag sedan kommer här ett inlägg om rasullera. Efter att ha läst mycket bra (och lite negativt) om rasullera var jag väldigt nyfiken på att testa det. Leran köpte jag i lerbitar, men det finns även att köpa som finmalet pulver. Lerpulver har jag också testat på eftersom jag fick ett prov från Viktoria på Ekodeco för ett tag sedan, tack så mycket! Tyvärr funkade det inte alls för henne när hon gjorde en ansiktsmask, så testa er fram innan ni kletar på i hela ansiktet, alla tål tydligen inte leran.

Rasullera är en lera som kommer från Atlasbergen i Marocko, där den har använts till rengöring under lång tid tillbaks i historien. Leran är vårdande och tvättar kropp och hår skonsamt. Den absorberar vatten väldigt bra och renar på så vis hud och hår på djupet från kemikalier och annat tråkigt.

Leran innehåller höga halter av till exempel kiseldioxid, magnesium, kalcium och kalium. Dessa mineraler tar bort metaller och giftiga föreningar i huden, och enligt en studie ger den en jämnare hy, avlägsnar orenheter och överskott av fetter och minskar torrhet. På Body Bazar finns det ännu mer information om leran! Det bästa enligt mig är ändå att det är en helt ren produkt, ren från parfymer, konserveringsmedel, tensider med mera som de flesta konventionella schampon är fullproppade med. Man vet vad man får helt enkelt.

DSC_0494 (800x584)
Rasullera i pulverform och i bitar.

 

DSC_0501 (800x625)
Här har jag löst upp lerbitar till hårtvätt.

Till hårtvätten tar jag ett gäng lerbitar (ca 2-3 tsk kanske) och tillsätter lite vatten, så det precis täcker leran. Man får testa sig lite fram med hur mycket som går åt. Sedan låter jag den lösas upp en stund och tar med mig skålen in i duschen. Då fördelar jag den upplösta leran i håret, masserar noga och sköljer ur. Därefter använder jag balsam och till sist en surskölj med äppelcidervinäger.

Resultatet är bra, jag får lockigare hår med mer volym, och håret blir riktigt rent! Dock är jag fortfarande torr i hårbottnen och jag vill inte vara utan mitt balsam efter tvätten. (Uppdatering 2018-11-15: Jag använder ej balsam längre utan avslutar endast med surskölj, vilket avhjälper torr hårbotten och ger håret glans. Rasullera är uttorkande och vissa tål ej att tvätta med rasul varje hårtvätt.) Om jag sedan borstar igenom håret när det är torrt blir håret riktigt elektriskt. Därför tar jag i några droppar jojobaolja och en klick aloe vera, vilket förebygger det och gör håret ännu mer mjukare och mer återfuktat.

 

DSC_0557 (584x800)

 

Ansiktsmask:

Jag har också testat det finmalda pulvret till ansiktsmask, som jag tror passar bättre till ansiktet än vad lerbitarna gör. Jag upplever bitarna som mer grovkornigt än pulvret även om det är upplöst i vatten. Jag gjorde ansiktsmasken med rasullera såhär: jag tog ca 1,5 tsk pulver och rörde ut i lite ljummet vatten. Sedan kletade jag på ansiktet och lät det torka. Det stramade ganska mycket, så vänta inte för länge med att tvätta av det. Efteråt kändes ansiktet rengjort på djupet, men dock något torrt, så jag smörjde in några droppar jojobaolja. Sen kändes huden ren och i balans och detta kommer jag göra fler gånger, inte för ofta bara.

Slutligen – våga testa att tvätta håret med lera! Det är verkligen värt ett försök, men var lite försiktiga i början. Själv tvättar jag inte håret varje gång med rasul, utan varvar då och då med Maria Åkerbergs Mynta Schampo. Vilket kanske mest beror på lite lathet. :)

14 Comments

 1. Hanan skriver:

  Vilken intressant och kul recension :)

 2. Vilken tur att leran kan hjälpa någon annan! Jag får leta vidare, ganska vanlig svensk grålera kan göra susen? ;)

 3. Madeleine skriver:

  Intressant. Måste testa nån gång.

 4. Cattis skriver:

  Jag har aldrig hört att man kan tvätta håret med lera, ändå har jag läst en del om no-poo… Sen nåt år tillbaka har jag slutat tvätta håret med schampoo, först testade jag att massera in balsam men det kändes inte helt ok det heller så nu masserar jag bara hårbotten när jag duschar och borstar igenom håret ordentligt morgon och kväll så fettet sprids. Ibland blir håret lite fetare, men då behöver jag bara massera hårbottnen och borsta lite så blir det som vanligt igen. Jag har haft kort hår hela den här tiden så det är svårt att säga hur det skulle funka med lite längre. Mina barn har dock halvlångt hår och de har använt schampoo några enstaka gånger bara och deras hår ser aldrig flottigt eller smutsigt ut, trassligt kan det däremot bli…

  • annieelise skriver:

   Ok, ja det beror väl på vilka bloggar man läser och vsd man blir tipsad om :) jag trivs med hur jag har det nu. Tror inte det skulle funka med bara vatten för min del, men testa kan man ju iofs göra :)skönt att det funkar så bra för dig!

 5. Shahnaz skriver:

  Hej
  Vad kan man köpa lera pulver .tack för svar.

 6. Stina skriver:

  Hej! Vad är det för Aloe vera klick du tar?

 7. Josse skriver:

  Jag förstår inte hur du kan välja att använda balsam när du dissar schampo! Balsam är ju verkligen inte bra för människa och miljö? Det kan vara så att din skalp är irriterad pga av balsamet… Själv hade jag aldrig valt schampotvål och sedan förstöra det hela med balsam..?
  Förklara gärna!

  • Annie Andersson skriver:

   Tack för din kommentar! Det är några år sedan jag skrev det här inlägget nu, och sedan dess har jag både lärt mig lite och ändrat mina hårrutiner :) Jag använder aldrig balsam längre och kör helt på hard core nopoo. Främst blir det nu schampotvål och surskölj efter, kanske någon olja i topparna efteråt. Tack för att du uppmärksammade mig på detta inlägg, ska skriva en kommentar i inlägget om det. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *