Giftfri tandkräm

Giftfri tandkräm

Tandkräm är en sån produkt som alla har hemma. Alla borstar tänderna, och att en tandkräm ska innehålla fluor är något som de allra flesta är införstådda med, liksom att det ska löddra när man borstar.

En tandkräm jag har hemma varken löddrar eller innehåller fluor. Galet, ja kanske, men mindre giftigt. Om vi börjar med fluoret så tycker jag det är lite klurigt. Det finns många olika bud om fluorets vara eller icke vara. Men att det är giftigt är det ingen tvekan om, som kan skada kroppens ämnesomsättning och livsprocess. Trots detta förespråkar tandvården att använda fluorskölj varje dag med en tandkräm med fluor. Ja, vad ska man tro? Jag vet inte. Om man har en fluortandkräm, ta lite tandkräm och var noga med att spotta ut allt. Annars, och kanske särskilt till barn, välj en fluorfri tandkräm. Jag har bara testat två olika märken; Thursday Plantation Tea tree thootpaste och Weledas Ratanhia Toothpaste som jag använder nu. Utan fluor är det särskilt viktigt att borsta noga och med mekanisk hjälp rengöra tänderna.

I de flesta vanliga tandkrämer finns det SLS – Sodium Laruleth Sulphate som är en billigt tensid, ett ämne som fixar löddret. Både i schampo, duschkrämer och tandkrämer, ja nästan allt som löddrar. Bra kan tänkas, lödder är ju lika med “rent”! Men faktum är att SLS också torkar ut, irriterar hårbottnen, irriterar munhålan och försvårar läkandet av små sår i munnen. Ett hett tips från mig är att kolla på innehållsförteckningen på era produkter där hemma. Med all säkerhet finns det i konventionella produkter, först eller näst efter vatten på listan. Vad betalar man för då egentligen? Mest för vatten och en billig tensid.

Jag har aldrig haft hål i tänderna, så jag förmodar att jag har bra tänder från början helt enkelt. Så det är svårt för mig att avgöra resultatet av att inte använda fluor. I nuläget använder jag både Zendium som är en SLS-fri tandkräm med fluor och Weledas utan fluor, varannan borstning ungefär. För att minska på fluoret men ändå inte skippa det helt. Det är så jag löser det just nu, efter att endast ha använd Weledas och känt att det inte riktigt blivit så fräscht som jag velat i munnen. Men kanske mest är en känsla som man har efter år av fluoranvänding. Mitt tips är att testa fluorfria tandkrämer, och tandkrämer utan SLS. Vänj dig vid olöddriga borstningar, lovar, det går! Hur tänker ni kring tandkräm och fluorets vara eller icke vara? Det är en svår fråga helt klart.

DSC_0626 (800x619)

13 Comments

 1. Therese skriver:

  Hejsan. Flour och många andra gifter kommer inte in i vårt hem. Om du vet att det är farligt varför forsätter man att använda det ändå tänker jag? Att förgifta sig själv är väl en sak men att ta ansvar för sina barn är att sanera bort alla gifter man kan i hemmet. Det är det minsta man kan göra för sina barn. Vi är tyvärr hjärntvättade allihop med många sk “sanningar” som tyvärr är ren lögn, det gäller och samla information och se bortom dessa myter som är helt osanna men väldigt bra för industrin. Lycka till och tack för en fin blogg mvh Therese

  • annieelise skriver:

   Hej! Ja, egentligen kanske det är ganska självklart att flour inte ska få en plats i hemmet. Men samtidigt tycker jag det är en svår fråga, eftersom jag ändå också litar på tandläkare som menar att det också är bra för tandhälsan. Jag tycker det är svårt att se på det i svart och vitt.. Men om jag får barn i framtiden kommer de självklart få använda en flourfri tandkräm. Tack så mycket, kul att höra din åsikt! Ha det så bra! /Annie

  • Joakim skriver:

   Hej Therese!
   Om du läser på varför fluor förekommer i tandkräm, så kommer du att lära dig att det stärker emaljen. Det är inte tänkt att du ska äta tandkräm, vilket också står på förpackningen. Spotta ut tandkrämen så får du starkare tandemalj, och behöver inte gå och tänka i svartvita termer såsom “gifter i hemmet”. Många saker är giftiga att få i sig för mycket utav, men inte alls farliga i små mängder.

 2. Kristin skriver:

  Hej Annie! :)
  Det är intressant det här med tandvård! Jag använder inte tandkräm som löddrar eftersom jag fick lära mig under min thy-utbildning att lauryl sulfat är allergiframkallande. Däremot så skulle jag inte vilja använda en tandkräm utan fluor!! Jag är medveten om att det kanske inte är det nyttigaste för kroppen men jag har sett alldeles för många bilder på munnar som inte fått fluor, och det är inga trevliga bilder….
  Om man ska se till tändernas bästa tror jag inte att man ska utesluta fluor men det är som sagt knepigt det här! Själv använder jag också zendium och trivs bra med den.
  /Kristin

  • annieelise skriver:

   Intressant inlägg! Bra att ni fick info om sls, känns som många inte har koll på det, är ju normen att det ska löddra. Håller mig nig till varannan-strategin, men svårt att veta hur man ska göra med detdär fluoret. Kram!

 3. Loppanpoppan skriver:

  Hej! Vilken fin blogg! Det där med tandkräm har även gett mig huvudbry. Tack för att du delar med dig. Har köpt flourfri tandkräm till de små men själv blir det lite hipp som happ. Det där med varannan dag kan ju faktiskt vara en bra början!

 4. Vicgus skriver:

  Om ni vill förstöra era barns tänder så skippa fluor. Men jag vill göra er medveten att då ska ni sluta dricka vanligt drick vatten också för de innehåller också fluor. Läs fakta och studier om fluor om ni vill hålla ers barns tänder friska. Fluor är tändernas bästa skydd. Pågrund av fluor har befolkningen färre hål i tänderna. Om de är gifter ni är rädd för, börja hålla koll på vad ni stoppa i er för mat och go saker istället.

 5. Anne Johansson skriver:

  Hej. Jag ska precis göra egen tandkräm. Den ska innehålla kokosolja och bikarbonat. Måtten vet jag inte. Höftar lite. Har hört från en och hon hade inga hål efter gjort och använt denna enkla kräm. Får se hur det känns. Mvh Anne som också försöker enkelt självhushåll!

  • annieelise skriver:

   Intressant! Ja, jag har också hört om flera som använder sig av en liknande tandkräm. Värt att testa, kanske en gång per dag till en början i alla fall..? :)

 6. Henke skriver:

  Hej

  Själv använder jag bara en hemmagjord tandkräm. 5 msk kokosolja, 2 msk bikarbonat och några droppar eterisk olja med pepparmintsmak. Har gjort det i lite över ett år nu och när jag var till tandläkaren häromveckan fick jag beröm för hur fin min munhygien var.

  Visst har säkert tandkrämen påverkan på hur det ser ut i munnen men det som verkligen påverkar är ju vad du stoppar in där när du äter. Finns ju naturfolk som fortfarande äter som vi gjorde på stenåldern, de borstar aldrig tänderna men de har ändå väldigt fina tänder.

 7. cissi skriver:

  Hej. vill berätta något jag inte tänkt på tidigare angående fluor.
  Tandkrämer innehåller ju inte rent fluor utan natriumfluorid vilket är något annat. Vanligt salt t ex innehåller ju natriumklorid. Klor är ju inget man skulle vilja äta men i formen natriumklorid så går det bra. Vore ju synd om ens barn fick en massa hål i tänderna, är inte roligt att gå till tandläkaren tycker jag speciellt för små barn är det jobbigt att vara tvungen att laga tänderna.
  Cissi

 8. Stefan skriver:

  Så naturligt som möjligt är det bästa alltid.

 9. Elaz skriver:

  Så naturligt som möjligt är det bästa tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *