Rensa i kylen – del 2

Rensa i kylen – del 2

I januari visade jag en bild på vad jag rensade ut i kylen som blivit dåligt och oätbart. Nu tänkte jag följa upp med en bild på dagens rensning på mat som stått i kylen aningens för länge. Kanske kan ge inspiration till att dokumentera ert matsvinn där hemma, och en förståelse för hur mycket som verkligen slängs. För trots att jag verkligen försöker minimera vårt matsvinn så lyckas vi långt från alltid. För hur kan rödbetor hinna bli så gamla att de ruttnar, de håller ju nästan en evighet…! Philadelphiaosten ska vi inte tala om, den har visst fått ett ulligt och gråblått täcke. Vad slänger ni hemma, och hur tänker ni kring matsvinnet i ert hushåll?

DSC_0642 (800x638)

6 Comments

 1. Anna J skriver:

  Vi slänger knappt något, typ kaffesump och potatisskal (om jag inte orkar koka det åt hönorna). Resterna tar hönorna hand om, kaninerna äter sådant som hönorna inte äter. Katten äter kött rester. De är det bästa med att ha djur. Matsvinnet går till nytta.

  • annieelise skriver:

   Det är ju jättebra! Vi har en kompost som sväljer mycket och kommer ge oss fin mylla att växa nya grödor i. Dock vill jag problematisera det ännu mer. Maten som slängs som sedan blir djurfoder är trots allt fortfarande matsvinn. Enligt mig blir det matsvinn så fort mat går till något annat (djur) förutom till mänsklig föda. Kan tänkas lite hårt, men jag tänker att maten producerades till oss, och om vi sen inte äter den så blir det svinn (här räknar jag inte med sump, skal och ben mm). Samtidigt som det såklart är mycket bättre att ge djuren eller komposten maten än att slänga den i soporna..

   • Anna J skriver:

    Ja du har rätt. Försöker att använda upp allt vi kan. Men med två barn i huset blir det himla mycket grötrester på ett år. Då känns det bättre att få utfodra djuren med det.
    Jag tror helt klart att vi som konsumenter måste tänka för vad vi handlar och bli bättre på att ta tillvara de vi köpt. Men stor del av matsvinnet ligger även vid handeln där borde de ju hända mer, (exempelvis rea ut bruna bananer, och skänka bort utgående mat). Ett annat problem är ju offentliga matställen.

    Alla borde tänka på de som våra mammor lärt oss;
    – Ät upp vad du har på tallriken! :)

    • annieelise skriver:

     Ja, men det klart att djuren ska få de resterna. :) Ja, det är inte ett okomplicerat problem, med alla led i matproduktionen och konsumtionen. Blir särskilt trött på folk med “köpa/släng” mentalitet. “Äh, jag kan köpa mer sen”. Önskar fler var mer förstående över matens egentliga värde! Då tror jag mycket av problemet skulle försvinna.

 2. Madeleine skriver:

  Vi har faktiskt inte så mycket matsvinn. Visst, sonen slänger mycket på golvet, men vi har börjat ge honom mindre portioner och så får han mer om han fortfarande är hungrig. Det har minskat ner drastiskt på det! Rester brukar vi äta upp till lunch dagen efteråt, eller frysa in. Sen slänger jag ner allt i en gratängform och hyvlar lite ost över och äter. Eller lägger på en pizza om det är lite rester. Ibland blir det lite skum kombo, men gott blir det ändå..oftast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *