Oetisk och giftig juice

I helgen kom Tomas hem med en juicemaskin, som han hittat på rea. Jag har tänkt att det skulle vara kul att testa det där med att göra egen juice, men att det verkar meckigt och jobbigt med en till maskin som ska få plats i köket. Och ja, den får inte plats och ja det blir en del disk efteråt. Men, det blir gott, nyttigt, miljö- och människovänligt!

De två sistnämnda blir särskilt aktuellt om ni, liksom jag, läst och hört om den smutsiga juiceindustrin. Här kan du både lyssna och läsa om det, där Henrik Brandáo Jönsson som är korrespondent i Brasilien intervjuas om problemet med juicen i just Brasilien. Där produceras 80 % av all världens juice, med två brasilianska och ett franskt företag i topp. På plantagen råder slavlika förhållanden som kan likställas med hur det var för 100 år sedan. Arbetarna får 1,20 kr för en säck med 27 kg apelsiner, vilket ger 200 % i vinstmarginal om juicen säljs för 20 kr. Samtidigt som arbetarna sliter för i princip ingenting, använder Brasilien mest bekämpningsmedel i hela världen, bland annat sådana som sedan länge varit förbjudna i Europa. Både juicen och arbetarna blir förgiftade. Även Fairtrade.se skriver om de oetiska förhållandena som råder i juiceindustrin, men de inger även hopp. Genom att köpa fairtrademärkt juice kan vi konsumenter förändra en liten del av världen, och stödja småföretagare som får skäligt med lön och som slipper gifterna.

Ta dig tid till att lyssna på klippet, och läs artikeln från Fairtrade. Nästa gång du går till affären blir du förhoppningsvis något mer tveksam till att köpa den där Godmorgon- eller Tropicanajuicen som är så “god”, “färskpressad” och “nyttig”. För att få just det, på riktigt, välj den Fairtrade-märkta juicen eller ekologiska apelsiner och pressa själv!

DSC_0661 (800x583)

DSC_0677 (800x650)Självklart kan man ju såklart pressa så mycket mer frukt och grönt än just apelsiner. Det här blev en juice som inte kunde svepas rätt av, utan smuttas på istället. Både rivig, syrlig och söt på samma gång! En smakupplevelse utöver en vanlig butiksjuice! Nyttig, giftfri och etisk!

2 Comments

  1. Madeleine skriver:

    Det visste jag faktiskt inte! Ska ta och kolla in länken. Tack för att du lyfte detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *