Dinkelvåfflor och gjutjärn

Dinkelvåfflor och gjutjärn

Eftersom vi inte hade något våffeljärn på våffeldagen och i den veckan tog jag igen det denna istället. Med våfflor tre dagar i rad! Gjorde en rejäl sats med smet när jag ändå höll på. För jag kommer från en såndär familj som äter våfflor många gånger under året, inte bara på själva våffeldagen, utan vid födelsedagar, till söndagsfika och ibland till och med till en vanlig vardagskvällsmat. Varför inte? Den traditionen ska jag försöka införliva i vår nya lilla familj, tror inte det blir så svårt. För även om en av oss är intolerant mot mjölk går det ju att fixa våfflor ändå! Detta receptet gick jag efter förra gången, de blev riktigt frasiga och goda. De är för 8 personer, eller 2 personer i 3 dagar:

– 100 g mjölkfritt margarin
– 2 dl vetemjöl
– 2 dl siktat dinkelmjöl
– 2 krm salt
– 1 tsk bakpulver
– 4½ dl havremjölk
– 2 ägg

Smält margarinet, och blanda ihop alla ingredienser. Pensla våffeljärnet med lite margarin/olja innan användning och ifall det känns som det behövs.

DSC_0789 (800x536)En del hade grädde på, den andra delen TofuLine-glass.

Det där våffeljärnet, var kom det ifrån då? Jo, min kära mor hade sitt gamla järn kvar i gömmorna, (de var ju tvungna att köpa ett dubbeljärn, det var för ineffektivt med endast en våffla i taget om man är storkonsument och många). Så då fick vi det gamla, utan teflon och rejält inkörd och effektiv – kvalitet som håller… Perfekt! Nu ska jag vårda mitt nygamla järn med omsorg, det lär hålla många år till.

DSC_0787 (581x800)

 

1 Comment

  1. […] alldeles extra frasiga mjölkfria våfflor rekommenderar jag er receptet som jag publicerade här för nästan exakt ett år sedan. Och glöm förresten inte att det är sista dagen att tävla om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *