Att minska matsvinnet – handfasta tips!

Att minska matsvinnet – handfasta tips!

När jag skrev mitt examensarbete om matsvinn frågade jag och min medförfattare miljöengagerade personer en rad olika frågor via en enkät. En av frågorna var hur de agerar för att minska deras matsvinn i hushållet.

Svaren var väldigt intressanta och sammanfattar väldigt bra vad som man i hushållet kan göra för att minska sitt matsvinn. Här nedan kommer några handfasta och enkla tips, som med lite engagemang kan minska svinnet rejält. Jag har också kompletterat med några av mina egna tips. Läs, sug in infon och omsätt det i praktiken. Om du bara tar till dig ett eller några få av dessa tips, då är det ändå ett steg i rätt riktning! Börja i det lilla och utöka dina matsvinns-reducerar-mål, det är nog den enda vägen om man ska orka, och för att få in det på längre sikt.

1. Bättre planering vid matinköp
Ju bättre man planerar vad som ska vara på matbordet i veckan, ju mindre behöver slängas, därför är en matsedel för veckan en bra grej. Rätt mängd mat och rätt varor då går maten åt i rätt takt. Det finns studier som visar att de som storhandlar slänger mer än de som handlar efter behov. Vilket egentligen är ganska logiskt. Då man handlar flera gånger i veckan har man stenkoll på vad som finns i kylen, än om man handlar mycket en gång. Då är risken större för att maten hinner bli dålig innan den tillagas. Här kan tilläggas att lockvaror så som “köp 2 för 1” i många fall leder till matsvinn, eftersom det då oftast blir impulsköp.

2. Bättre koll på maten i hushållet
När maten väl är köpt är det viktigt att hålla koll på vad man har hemma, så den inte hinner bli för gammal innan den tillagas. Att ha bra överblick i kylskåpet, inventera det några gånger per vecka så inget blir glömt. Tid och planering, som under punkt 1. Dessa två första punkter kan nog vara de svåraste, men viktigaste!

3. Få ut allt ur förpackningen
Ganska simpelt, men något som många hoppar över. Kläm ut det sista ur yoghurtförpackningen, kaviartuben eller syltburken. De små slattarna blir ganska stora om man skrapar ihop det…

4. Titta-lukta-smaka-metoden
Om en matvara har “gått ut”, eller man tror är utgången, ta till denna metod istället för att kasta direkt. 1 – Titta, ser den ok ut? Om ja, 2 – Lukta, luktar den ok? Om ja, 3 – Smaka, smaka och se om den smakar ok. Om ja, – ÄT! Svårare än så är det inte. Blunda för “Bäst-före-datumet”.

5. Värdesätt maten
Lägg ned mer kärlek i hanteringen av mat och vid matlagning. Ger bättre omsättning av maten hemma, maten värdesätts högre, och ger närmre relation till råvarorna och dess ursprung. På så vis vill man ju inte slänga maten om man värdesätter den för vad den verkligen är värd. Exempelvis slänger jag “hellre” en lök som är odlad på gården och som ruttnat (som inte belastar miljön så hårt), än en bit kött blivit härsken, vilken krävt mycket mer energi resurser för att hamna på matbordet. Går hand i hand med punkt nr 2.

6. Ta måttligt med mat – ät upp!
Att minska på portionerna och ta fler gånger istället minskar matsvinn. Big no no är att ta för mycket mat som sedan måste slängas. Helt enkelt efter mammornas och mattanternas devis: “Ät upp maten du tagit till dig”.

7. Rätt förvaring
Livslängden på matvaror kan förlängas avsevärt om man tidigare förvarat dem fel. Läs denna guide för tips!

8. Ta tillvara på matrester
Gör nya rätter av tidigare måltider. Koka soppa på överblivna grönsaksslattar buljong på ben. Frys in mat som blivit över till annat tillfälle. Gör matlådor. Gör bananglass och smoothie på bruna bananer, ströbröd av brödkanter. Listan kan göras lång, här kan man vara hur kreativ som helst!

9. Köp fula varor
Ja, du läste rätt. På grund av  att vi väljer bort krokiga gurkor eller fula potatisar slängs tonvis med mat redan i butiken, eftersom ingen ändå vill ha dem och de hinner blir dåliga. Därför – välj de fula grönsakerna och frukterna, så slipper de slängas. De smakar faktisk exakt likadant som de “fina”. Det är insidan som räknas, även här!

10. Ta med en doggy-bag
Om du inte orkar äta upp all mat under restaurangbesöket, fråga om du får ta med matresterna med dig hem i en så kallad doggy-bag. Många restauranger blir glada om de slipper slänga lite mindre mat än vanligt, och du har ju faktiskt betalt för all mat, även om du inte orkar äta upp den.

Har du fler tips att dela med dig av? Dela gärna med dig! Lycka till i bekämpandet av matsvinnet!

6 Comments

 1. Cattis skriver:

  Och när man redan gör allt det där kan man börja med utmaningar som att köpa så lite mat som möjligt en månad, försöka att bara använda det man har hemma i kyl, frys och skafferi (och det som finns i naturen när det är säsong) så får man nya kulinariska upplevelser som ibland är lite konstiga men fullt ätbara :)

  • annieelise skriver:

   Det var ett bra tips, då tvingas man verkligen ta till vara på allt. Överkonsumtion leder absolut till matsvinn!

 2. Åh, vilka bra tips. Det där med restaurangbesök är ju ett gissel. Inom restaurangnäringen är svinnet stort, tänk alla rester som folk inte orkar äta upp. Jättedumt. Doggy bag borde bli standard faktiskt! Man ska inte behöva skämmas för att man vill ta till vara på resterna.

  Ha en fin dag!
  Kram Sofia

  • annieelise skriver:

   Ja, det är inte helt enkelt detdär med Doggy Bag.. Men om fler och fler börjar göra det så blir det mer och mer accepterat tänker jag. Likaså är det med skolmaten och andra liknande ställen, borde finnas mer information att tillgå tycker jag, så man får upp ögonen för problemet.
   Ha en bra dag du med!

 3. […] såhär en vanlig måndag. Sugen på att minska ditt matsvinn? Det är jag i alla fall! Här finns lite tips, som är väl värda att försöka […]

 4. […] om matsvinn och skriver en del om det på sin fina blogg Annies Enkla, till exempel 10 handfasta tips hur man minskar matsvinnet, plus en massa annat intressant om att leva mer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *