Rönnbär och nypon

Rönnbär och nypon

I somras plockade, rensade och torkade jag lite nypon och rönnbär, som sedan blivit liggandes i burkar. Ja, nyponen var riktigt hårda, så hälften blev till mindre bitar, och hälften till pulver. Orkade inte mixa mer helt enkelt. Nyponbitarna kan med fördel blötläggas en stund innan användning, så kan de mixas sönder även de och blir tillskott i t ex smoothies och gröt. Rönnbären blev inte riktigt till pulver, men passar fint till smoothies och annat det med tänker jag.

Både rönnbär och nypon är fullproppade med c-vitamin, och är riktiga superbär. Cirka tre rönnbär tillgodoser det dagliga behovet av c-vitamin, liksom att den är full av fenoler, en typ av antioxidanter, som i vissa undersökningar visats vara kopplat till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Nypon har visats sänka både kolesterol och blodtryck. Liksom att det hämmar vissa typer av cancerceller och verkar antiinflammatoriskt. Stärker immunförsvaret och innehåller folsyra. Ja, bara lite kort sammanfattat… Allt helt gratis och naturligt från naturen! Nu blir jag peppad att få en helt ny säsong framför mig med ett härligt utbud av vad naturen har att ge, både i trädgården och utanför i skogen och i omgivningarna.

Så, sammanfattningsvis – ät nypon och rönnbär! Kom ihåg att hamstra till hösten, eller köp färdigt nyponpulver i hälsokosten. Mixa ned i smoothies, strö på gröten och filen eller på annat sätt berika kosten. Tror att både min och din kropp kommer tacka oss i framtiden.

DSC_0063

DSC_0078 (800x647)

DSC_0086 (800x536)

3 Comments

 1. Åh, vad gott det ser ut. Jag tycker väldigt mycket om nypon i både te och soppa, så jag blev också väldigt sugen på att plocka det nu. Tyvärr har vi inget bra ställe att plocka; busken på tomten gav tre nypon förra året och i skogen hittar vi inget. Finns en del inne i stan men då precis vid väldigt trafikerade vägar… Blir till att leta vidare eller plantera :)

  • annieelise skriver:

   Kanske lite taskigt att skriva om detta nu när det är helt off season, haha! Ja, förra året letade jag massa efter bra nyponställe, hittade tillslut lite buskar på visingsö när vi cyklade där :) nu hoppas jag att buskarna nedanför sovrumsfönstret kommer ge frukt i år, de var övermogna när vi flyttade in förra året. Hoppas du hittar bra nyponställen!

 2. Stefan skriver:

  Hej,
  ser på din sida en lite märklig notering om rönnbär och c-vitamin.
  Rönnbär innehåller 98 mg/100 gram
  Behovet av c-vitamin enl. livsmedelsverket är 75 mg per dag; vilket är ungefär vad en vuxen man i koma skulle behöva.
  Ett rönnbär väger 1 gram. Tre rönnbär väger 3 gram. Ett rönnbär innehåller nästan 1 mg c-vitamin. Det behövs alltså minst 100 rönnbär för att hamna i det Livsmedelsverket rekommenderar. Troligen det tiodubbla för att uppnå adekvat C-vitaminstatus vilket är ODI; Optimalt Dagligt Intag; alltså runt 1000 rönnbär.
  Det relevanta är att man behöver runt 7-10 gram, då människan ihop med marsvinen är det enda däggdjur som inte producerar sitt eget C-vitamin vilket hos andra däggdjur vida överstiger 75 mg.
  Man behöver då således 100 rönnbär om man skall upp på Livsmedelsverkets lågt satta normer.
  Ren och skär villfarelse att skriva att det räcker med tre rönnbär. Möjligen om de vägde 1 hekto styck. Som ett stort äpple; då skulle man få i sig det Livsmedelsverket rekommenderar…

  Hälsar
  Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *