En vårig ungsomelett

En vårig ungsomelett

Nu i när nässlorna börjar titta upp gäller det att passa på när de är små och späda – perfekta till matlagning. Jag gav mig ut på nässeljakt på förmiddagen och efter lite letande fann jag alldeles tillräckligt med nässlor till en ungsomelett. Efter inspiration härifrån, skippade jag pajbotten som ursprungsreceptet hade, och gjorde en smidigare omelett istället.

DSC_0209 (800x631)

DSC_0223 (800x536)
Jag hade ca dubbelt så mycket nässlor som i silen, men det fick inte plats i den här fina, lilla. Allt för konsten…

Såhär gjorde jag – först kokade jag 5 medelstora potatisar och lät dem svalna. Därefter plockade jag en bunke med nässlor, även några späda maskrosblad slank med, drygt 1 liter ihop-pressat skulle jag tro. De sköljdes och sedan förvällde jag dem genom att koka upp dem några minuter i vatten. Glöm inte att spara vattnet som sedan silas av nässlorna. Det är perfekt till växtnäring eller hårskölj (mer om det en annan gång)! Sen mixade jag nässlorna.

Potatisen skivades och lades i botten av en pajform. Sen bredde jag på nässelsörjan, strödde över strimlade torkade tomater och smulade över fetaost efter behag. Efter det vispade jag ihop en äggstanning med 3 ägg, 2 dl mjölk och 1 dl grädde, lite salt och peppar och hällde över allt i pajformen. In i ugnen på 220 grader i 30-40 min.

Till sist njöt jag av en matig, nyttig, god, halvt närodlad och helt ekologisk omelett! Mumma.

DSC_0239 (800x536)

1 Comment

  1. […] Passar mig ypperligt nu när jag har låga järnvärden.. Därför blir det nog både smoothie och omelett med dem idag. Så passa på att gå ut och plocka nässlor – torka, förväll och frys in […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *