Tvättmaskinen

Har du någon gång funderat över hur mycket tid du tjänar in när du tvättar din tvätt i tvättmaskinen? I Etiopien tvättade jag all min tvätt för hand, liksom många i min omgivning där, och nu när jag hade lite handtvätt här hemma kom jag och tänka det. Att många kvinnor nu, men också innan tvättmaskinens tid, faktiskt inte hade och har tid att göra så mycket annat än att sköta hushållet och framförallt att tvätta. Det finns då inte tid till att exempelvis studera eller använda sin tid mer effektivt.

I en film från TED talks, där Hans Rosling pratar om tvättmaskinens följder i världen, ger han ytterligare dimensioner till utveckling och energianvändning i relation till just tvättmaskinen. (Behöver ju inte ens skriva att ni ska se den… Bra helt enkelt!)

Hans Rosling resonerar och diskuterar fördelarna och revolutionen som skedde när tvättmaskinen uppfanns och industrialismen bredde, och fortfarande, breder ut sig. Ett citat som fastnade särskilt var följande, som han säger cirka i mitten av klippet där han frågar ett gäng miljöstudenter: “How many of you hand wash your jeans and your bed sheet? And no one raised their hand. Even the hard core in the green movement use the washing machine.” – Visst är det så!? Även om vi kanske kan avstå från bil, diska för hand, leva energisnålt, så kommer vi trots detta med största sannolikhet använda en tvättmaskin för att rengöra vår smutstvätt. Vi har ingen rätt att framhålla att endast vi är privilegierade, att säga till andra hur de ska leva och inte leva.

Så, vad kan vi nu göra för att frigöra tid åt än fler kvinnor som längtar efter att kunna studera, kunna försörja sig och för att kunna ge sina barn en ljus framtid? Vad kan vi göra för att förändra vår energikonsumtion till en hållbar nivå så att även jordens resurser räcker till oss alla? Det är den svåra delen – och det hänger ihop i allra högsta grad! Miljö och rättvisa. Det går inte att särskilja dem åt för att vi ska nå en hållbar utveckling!

DSC_0357 (800x656)

DSC_0399 (800x542)

2 Comments

  1. Nathalie skriver:

    Hej Annie, tack for din underbara blog, laser den med gladje och forsoker att andra mina vano och i andra fall blir jag glad over att vi tanker sa lika! Hoppas du har det bra! kramar

    • annieelise skriver:

      Hej! Men åh vad roligt att du tycker det! :) Det är ju meningen, att inspirera å så.. Ja, kan tänka att vi tänker rätt lika i dessa frågor! Jag har det fint, hoppas du också har det! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *