Aska som gödning

Såhär dagen efter valborgsmässoafton kanske ni har lite aska skräpandes? Eller så kanske ni eldar året runt i vedpanna eller kamin? Då vill jag tipsa er om att passa på att ta tillvara på det gråa och tråkiga. Aska är nämligen kanon gödningsmedel för många olika växter. Det innehåller flera olika mineraler så som kalium, fosfor och kalk som jorden behöver och så blir skadeinsekter lite avskräckta av den.

Det är dock väldigt viktigt att inte ta för mycket på växterna/jorden, eftersom det är väldigt basiskt, och på så vis i värsta fall kan bränna/fräta rötterna. Jag har också läst att man förr spred ut askan på snön, för att det då späddes ut naturligt när den sedan smälte – smart! Självklart är det ju viktigt att man inte använder aska med risk för tungmetaller och annat skräp i, att man helt enkelt eldat rent trä mm… Växter så som rododendron, azalea, smultron och blåbär ska man inte göda med aska eftersom de vill ha sur jord. Däremot är det perfekt till rosor, pioner och särskilt träd med stenfrukt – t ex plommon och körsbär. Efter ett tips av en kollega strödde jag lite aska på våra vinbärsbuskar, främst på grenarna. Vilket då ger skydd mot skadedjur på grenarna och när det regnar ner till marken ger det näring till busken. Ska bli spännande att se resultatet!

DSC_0436 (800x634)DSC_0439 (800x680)

3 Comments

  1. Maria skriver:

    Vi har i många år gödslat våra vinbärsbuskar och jordgubbsplantor med aska och vi har alltid massor av bär. Lycka till!

  2. Jan Lahti skriver:

    Tack för en mycket bra artikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *