Att odla sparris

Att odla sparris

Sparris är det något speciellt med, det är något lyxigt över det. Kanske beror det på den långa väntan det kräver innan man får skörda? I alla fall har vi nu satt våran alldeles egna sparris! I veckan satte vi nämligen 10 sparrisplantor som vi beställt via internet. Fördelen med plantor jämfört med att så är att man kan börja skörda några sparrisar redan andra året men om man sår får man däremot snällt vänta med att skörda de tre första åren. Anledning till varför man inte ska skörda de första åren om man sår är att det hämmar sparrisens tillväxt. Men även om man planterar plantor får man tänka på att inte skörda för mycket de två första åren.

Att odla sparris kan låta svårt men det är förvånansvärt enkelt på ett sätt. Det krävs bara att man fixar rätt förutsättningar för dem, sen kan man se fram emot skörd under måånga år. Vissa hävdar till och med att det går att skörda från samma planta i upp till 50 år. Då blir det ganska värt att ägna en kväll eller två till att ordna sparrisbädden så bra som möjligt. Det är också därför viktigt att tänka igenom var man vill ha sparrisen, för när man väl planterat dem är det inte optimalt att flytta dem igen.

DSC_0404 (800x536)

Vi började med att gräva ett dike, cirka 30 cm djupt och 80 cm brett. För våra 10 plantor behövde vi ca 7 m långt. Vi passade också på att rensa bort alla grästuvor samtidigt.

DSC_0418 (800x653)

Sen hävde vi på kogödsel från gården och blåstång från Ängelholm, vilket ger bra förutsättningar. Har man lerjord, kan det vara bra att tillföra sand eller bergkross, men det har vi inget problem med!

DSC_0426 (800x536)Eftersom sparrisen trivs i kalkrik jord, passade vi på att kalka jorden och även hälla på aska och benmjöl. Allt blandades ihop tillsammans med det mesta av jorden från sidan. Jorden som blev kvar la vi överst som ett täcke.

DSC_0454 (800x571)

Såhär ser sparrisplantorna ut! De här är ett år gamla och ser ut som bläckfiskar tycker jag. Tänk på att fördela “benen” jämt runt om för att de ska kunna sprida ut sig och etablera sig snabbare. Plantavståndet ska vara ca 60 cm och de ska planteras ca 15 cm djupt.

DSC_0462 (800x614)

Nu är de till sist täckta med jord och vattnade ordentligt både innan och efter plantering. Klart! Nu är det bara till att vänta… Ett år!

 

1 Comment

  1. […] omskolades inomhus. Potatis sattes i långa rader och hallonen som sattes i höstas spirade. Sparrisen fick en lyxig bädd att bo i och växte även den bra i sommar, bland mycket annat. Det var en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *