Ett annat liv

Många kan nog tycka att vi gjort ett lite konstigt val. Att aktivt välja att bosätta oss på landet, 5 km från närmaste busshållplats och en kvart med bil till närmsta mataffär. För oss fanns det ingen tvekan – självklart ska vi bo på landet och i detta hus nu när vi har fått möjlighet! Vi vet ju inte vad framtiden bär med sig, var vi kommer bo och sådär. Kanske vi bor kvar, kanske inte. Men just nu känns det otroligt rätt. Det enda, (nåja, nästan) vi vill nu, är att odla våra egna grönsaker och så småningom skaffa lite egna djur för hushållsbehov. Att välja bort de besprutade potatisen för hemmaodlade och att kanske minska vår miljöpåverkan något litet. Att i framtiden kunna jobba mindre men leva mer. Leva enkelt – åtminstone enklare.

Dessa tankar och funderingar har jag haft med mig ett tag och därför blev jag ännu mer inspirerad när jag såg UnderbaraClaras avsnitt i serien “De obekväma” som just handlade om ett annat sätt att tänka kring tid, arbete och pengar. Kan man jobba mindre, men ändå leva ett bra och lyckligt liv? Jag tror absolut det! Det kanske rent av för med sig att man för en gång skull kan känna förnöjsamhet. Tänka “Hur lite kan jag nöja mig med?”, istället för “Hur mycket kan jag tjäna?”.

Valet att arbeta mindre medför även att man måste välja bort delar av sitt liv som man ändå klarar sig utan, som är onödiga. Att prioritera. Jag tror att det är en väldigt viktig och avgörande faktor i strävan mot ett hållbart samhälle. Jorden är inte skapad för den ekonomi människan skapat. Det är helt enkelt ohållbart. Vi kan inte få allt och lite till, vi måste minska vår konsumtion och förlora en del av den frihet vi får med obegränsat med pengar. Detta till förmån till en annan frihet – tid. För visst är det också så att vi i välfärden mår kasst? Vi blir inte mer lyckliga av att resa till Thailand en gång per år eller av att kunna byta bil en gång i halvåret. Många gör vad som helst för att bli lyckliga, men glömmer vad det egentligen innebär att vara det.

Jag önskar att vi alla inser att det finns ett annat sätt att leva.

3 Comments

  1. bara anna skriver:

    Bra inlägg, håller med dig!

  2. Mia skriver:

    Absolut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *