Mindre gift i köket

Efter ihärdigt letande både i secondhandbutiker och vanliga butiker höll jag på att ge upp. Kan det verkligen vara så svårt att hitta en plastfri, lagom stor och behändig stekspade? När jag precis nästa hade gett upp hoppet, kom Tomas hem med den perfekta presenten. En stekspade i stål med trähandtag. Lycka för den som vill minska plasten i köket! Nu har jag även hittat en till stekspade i trä och stål på loppisen i helgen för några kronor, så den eländiga plaststekspaden är nu definitivt slängd!

Plast och värme är som bekant inte bästa, snarare värsta, kombinationen i köket eftersom plasten då läcker mer kemikalier än annars. På grund av det försöker jag minimera plasten i köket. Teflon är inte heller alls roliga grejer… Varken vid tillverkning eller när vi använder den, men det hoppas jag också är allmänt känt? Så därför kör vi stekpannor i gjutjärn. Vi har både en stor tung vanlig panna men också en liten lättviktare! Den är mycket lättare än vanliga eftersom den, på ett nytt sätt, gjutits tunnare utan att förändra eller försämra stekegenskaperna. Det går alltså inte längre att skylla på gjutjärnets tyngd för att hålla fast vid teflonet. Om nu inte de hälso- och miljömässiga skälen är tillräckligt tunga för att byta bort det.

Gedigna saker som håller helt enkelt, dessutom giftfria och snygga! Bättre kan det inte bli.

DSC_0204 (800x536)

DSC_0188 (800x551)

9 Comments

 1. Lisa Vestergård skriver:

  Det har jag också letar efter länge, men hittade till slut på Coop (tror jag det var). Problemet är att vi fortfarande har kvar våra teflonpannor, så nu är jag intresserad av vad det är för en lättviktare du pratar om? Har annars varit inne på att köpa en keramisk men detta är kanske bättre?

  • annieelise skriver:

   Ok, bra tips för andra som letar! Märket heter Ronneby tror jag, lättviktarna. Kika in dem! Har ingen koll på de keramiska men finns väl att köpa eko? Borde ju va bra! :)

 2. bara anna skriver:

  Tak för att du påminner mig, nu måste jag leta reda på en riktigt stekspade jag med.
  Kram

 3. bara anna skriver:

  Oj, gick lite för fort där ser jag, lite stavfel här och där men det är sånt man får bjuda på ibland.
  Förresten, vad jobbar du med?

  • annieelise skriver:

   Så blir det ju ibland :) just nu är jag vårdbiträde på ett äldreboende, men vill jobba med miljö/hållbar utveckling/ bistånd mm.. Har en kandidat i globala studier.
   Håll ögonen öppna på loppisar efter stekspadar – ibland har man turen på sin sida! Och förresten, tack för länken! :)

 4. Har skaffat en likadan, lätt stekpanna vi med! Ett extra plus är ju att den blir så snabbt varm också :)

  • annieelise skriver:

   Ja, vi är jättenöjda med vår :) och om man sköter den väl håller den ju hur länge som helst!

 5. Hanna skriver:

  Inspirerad av dig stegade jag äntligen iväg till Erikshjälpen igår och kom hem med två stekspadar som liknar din på fläcken till det facila priset av 10 kr. styck. Och eftersom jag äntligen fräst ur min gjutjärnspanna lagades middagen i den, stekspadarna till ära. Ibland är det bra med spark i rumpan! Tack för det.

  • annieelise skriver:

   Men vad roligt, det är ju meningen att inspirera! Grattis till fynden. Själv letade jag så länge, kul att du hade letarlycka :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *