Rabarbersaft under äppelträdet

Rabarbersaft under äppelträdet

Häromkvällen kokade jag och Tomas rabarbersaft och sedan blev det lite rabarberkompott med. De där träiga och lite större stjälkarna är perfekta till just saft och gott blir det också! Och vem vill inte inte dricka rabarbersaft och under äppelträdet i sommar? Välkomna hem till oss och/eller testa att göra egen!

DSC_0263 (800x559)

Jag gjorde enligt receptet nedan:

2 kg rabarber
2 citroner, saften
1,5 l vatten
4-5 dl socker per liter avrunnen saft

Skiva två kg rabarber och koka upp i en stor gryta med 1,5 liter vatten och saften från två citroner. Efter att det kokat ca 15 minuter silas saften av. Därefter hälls saften i en gryta där även sockret tillsätts. Tillsätt inte allt på en gång, utan smaka av och känn hur söt du vill ha den. När saften kokat och sockret löst sig, ställ då av grytan från plattan och skumma av den så mycket du orkar. Till sist hälls saften upp på destillerade eller väl rengjorda flaskor och på med lock direkt. Det går också bra att frysa saften, då behöver man inte vara rädd för att den jäser eller möglar. Använd dig då av plastflaskor eller burkar och fyll inte helt upp, eftersom saften expanderar när den fryser. Det går också att frysa in i glasflaskor, men då får man vara extra noga med att inte fylla dem för fullt!

DSC_0203 (800x650)

Fruktmassan som sedan blir kvar i silduken blir oftast bortglömd och slängd. Gör inte det, snälla! För att minimera svinnet kan man nämligen koka marmelad eller kompott på det. Det är mycket smak kvar i massan och med rivet skal från en citron blir det jättegott! Perfekt till filen på morgonen eller till tårt- och kakfyllning. Jag värmde på det igen, tillsatte socker efter smak och citronskal. Häll upp det på burkar och frys in! Om man vill kan man också tillsätta pektin för att få den mer “marmeladig”. Svårare än så är det inte. Våga safta och sylta och ta tillvara på vad trädgården/grannen/vänner har att erbjuda i rabarberväg!

 

1 Comment

  1. […] Rabarberkompotten som jag och Tomas gjorde efter saftandet för någon vecka sedan kräver ett eget inlägg tycker jag, så god och smakrik som den blev! Idag testade jag att toppa vaniljglass med kompotten och några färska basilikablad. Oj vad gott! Sen har jag också ätit morgongröten med den på också. Något som står på tur att testat, som jag tror kommer bli riktigt gott, är att använda kompotten till en rulltårta. Sötsyrlig citron och rabarber i sockrig rulltårta med en klick grädde. Låter som en blivande favorit tycker jag! Missa inte receptet på både saften och kompotten, det finns HÄR. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *