Rågmjölstvätt – att tvätta håret med rågmjöl

Rågmjölstvätt – att tvätta håret med rågmjöl

Ja, visst låter det lite konstigt. Det tycker jag med egentligen, men efter att ha testat att rengöra mitt hår med rågmjöl måste jag ändå konstatera att det inte alls är så dumt som det låter! Det funkar kanonbra till och med! Kanske slut på schampot, eller glömt det hemma på semestern – misströsta inte, nu kommer räddningen (om du har rågmjöl i närheten). Detta sätt att tvätta håret på är både snällt för håret, hårbottnen och miljön! Det enda som behövs är ekologiskt rågmjöl, vatten, en burk/ett glas, finmaskig sil, flaska.

Såhär gör jag när jag tvättar håret med rågmjöl:

Först mäter jag upp ca 3 dl ljummet/kallt vatten och 2-3 msk rågmjöl i en glasburk. Det blandar jag sedan ihop och så får det stå och dra sig en stund, ju mer det få gotta till sig desto bättre! Sen skakar jag burken en del och silar av mjölet med en liten finmaskig sil. Då häller jag sedan upp vätskan på en flaska. Innan jag applicerar det i håret skakar jag lite till så det skummar sig. Sen är det bara att hälla över lite i omgångar på huvudet och massera in. Jag brukar blöta håret innan applicering, andra föredrar att hälla det över torrt hår. Testa vad som passar dig bäst, för mig spelar det inte så stor roll. Efter jag sköljt ur rågmjölstvätten använder jag en liten klick med balsam, eftersom jag upplever att håret annars blir lite strävt. När jag orkar sköljer jag även med surskölj det sista. Klart!

DSC_0506 (800x635)

DSC_0511 (544x800)

I nuläget varvar jag lite mellan Maria Åkerbers schampo, rasullera och rågmjöl. Funkar finfint för mig. Vågar du testa rågmjöl som hårtvätt tror du? Glöm inte heller att den gröt som blir över går perfekt att slänga ner i ett brödbak eller “bara” kompostera. Snällt för naturen som slipper massa tråkiga kemikalier och starka tensider!

DSC_0524 (800x536)

9 Comments

 1. […] (Här läser ni hur man tvättar håret med rågmjöl, och här finns receptet på rengöringsmedlet.) […]

 2. Pernilla skriver:

  Själv tvättar jag med bikarbonat och honung och surskölj. Funkar också alldeles utmärkt! (Även att tvätta ansiktet med bara honung vilket jag gjort i ca tre mån du.)
  Men ska testa rågmjölsversionen nästa gång!

  • annieelise skriver:

   Ok! Ja, det finns många olika No ‘Poo varianter! Jag har faktiskt inte testat den med bikarbonat, tänker det sliter för mycket på mitt hår och hårbotten.. Men skönt att det finns något för alla! Honung tvättade jag ansiktet med för ganska så längesedan, bra du påminde mig om det – för det är ju kanon!

  • Mia skriver:

   Använder du honung som tvål och sköljer bort?

 3. […] hud- och hårvård, eller no ‘poo som vissa säger. När jag råkade nämna att jag ibland tvättar håret med rågmjöl till lokaltidningen höjde många på ögonbrynen och tyckte jag var (är?) lite märklig. Inte […]

 4. […] mitten av 2014 började tvätta håret med rågmjöl – vilket jag fortfarande gör emellanåt. Verkligen en toppengrej. Rågmjöl och vatten […]

 5. Anna Cesarini skriver:

  Hej Annie! Har du nåt tips på vad man kan använda den råggeggan som blir över till? Känns synd att slänga. Ps bakar inte bröd ;)

  • Annie Andersson skriver:

   Hej! Kul du skriver :) Hm, bröd hade jag tänkt tipsa om, men annars kanske man ha det till gröt? Eller i smoothie? Brukar lägga mitt överblivna rågmjöl till grisarna eller hönsen. Kanske kan ha det till kropps/ansiktspeeling, men lite kletigt i duschen kanske. Men komposten funkar ju det med..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *