Avtrycket och riktningen

Vi sätter avtryck, både på jorden och våra medmänniskor, vare sig vi vill det eller inte. När vi lever och konsumerar använder vi jordens resurser och påverkar miljön. För att mäta hur stort avtryck vi gör på jorden används måttet “Det ekologiska fotavtrycket”. Lite kort handlar det om att man gör en uppskattning på hur stor yta av produktiv biologisk mark som behövs för att få fram allt vi konsumerar och för att kunna ta tillbaks, eller absorbera, avfallet som bildas därefter. Likaså ingår vår användning av fossila bränslen – hur stor yta med nyplanterad skog som krävs för att fånga upp all koldioxid som frigörs när vi använder kol, olja och gas.

Om vi ser till antalet människor på jorden och den produktiva yta som finns finns det 1,8 gha (globala hektar) per person. För Sveriges befolkning är det ekologiska fotavtrycket 5,7 gha och det krävs 3 jordklot för att tillgodose oss om alla skulle leva som vi.  Mitt är 4,79 gha, och 2,66 planeter skulle behövas om alla på jorden levde som jag. Testa gärna själv vilket ditt ekologiska fotavtryck är – det kan du göra här, liksom att läsa “Living Planet Report” som är WWFs rapport om mänsklighetens ekologiska fotavtryck.

Med ovanstående fakta i åtanke tycker jag att det är skrämmande hur vi, med våra liv, utarmar jordens resurser samtidigt som de flesta på jorden lever i fattigdom. Vem har givit oss rätten att leva över jordens kapacitet? Återigen blir sambandet mellan rättvisa och miljö oerhört starkt. Det går med andra ord inte att sära dem åt. Våra levnadssätt är – svart på vitt – ohållbara!

Sedan till det andra avtrycket. Det avtryck vi sätter på andra människor, som faktisk är avgörande för det ekologiska avtrycket. Vi kan, med handlingar och leverne, visa på både bra och dåliga sätt att förvalta jorden. För mig har det blivit väldigt viktigt, ju mer jag skriver om hållbar utveckling och miljöfrågor, att visa på både bra och enkla sätt att förändra sina vanor och beteenden. Jag har märkt att jag kan påverka min näromgivning och öppna tidigare stängda dörrar. Dörrar till nya sätt att leva på, ett minskat matsvinn eller bara insikten i att vi faktisk lever ohållbart. Det har blivit en stor drivkraft för mig och sporrar mig till att fortsätta inspirera andra och förändra mitt eget liv än mer.

För mig handlar det om riktning – om vi vänder och tar ett steg i taget mot ett mer hållbart liv är det så mycket bättre än att stå still eller att gå åt fel håll. Visst kan vi köpa “fel” kläder och mat eller inte orka tänka på att köpa “rätt” schampo jämt och ständigt. Men om vi trots allt är medvetna om problemet och kanske ibland köper ekologiska bananer eller tar bussen en gång av tio har vi ändå börjat vända om. Tagit det där första steget som faktisk inte är så tungt, som ju fler man tar kanske inte blir lättare, men mer och mer viktiga och avgörande!

4 Comments

 1. Matilda skriver:

  Fint skrivet!
  Jag tror också att mycket handlar om att medvetandegöra och lyfta diskussionen på olika plan. Kämpa på! :)

 2. Mia skriver:

  Råkade snubbla över din blogg och hittade det här. Fint skrivet, jag tänker mycket på just precis det här också. Har haft en del diskussioner med nära kompisar som säger att de i deras vardagshets med småbarn inte har tid att oroa sig över hur andra lever på andra sida världen och deras delaktighet i det hela. Jag brukar kontra med att de (vi) i alla fall inte har rätt att leva på bekostnad av någon annan, ger en tankeställare. Men det gör vi ju, både jag och de. Bara en kopp kaffe eller en rulle importerat toa-papper innebär att vi lever på bekostnad av någon annan. Svårt att leva helt fri från ansvar i en värld där vi alla är delaktiga.

  • annieelise skriver:

   Men roligt att du hittat hit! Tack för dina tankar, även om jag vet att det är fler som har liknande tankar som jag så är det så skönt att få dem på pränt! Vi har som sagt alltid ett ansvar – vi lever ju på samma jord. Kram och välkommen tillbaks!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *