Flädersaft – sommar på flaska

Flädersaft – sommar på flaska

Ni har väl inte glömt eller prioriterat bort flädersaften i år?! Det är ju faktiskt (nästan) ett måste om man ska känna att sommaren verkligen är här! Flädersaft är ju faktiskt inte alls svårt att göra, så leta rätt på en fläderbuske långt från trafikerad väg och börja plocka.

DSC_0001 (800x594)

Ingredienser:

– 40 blomklasar
– 3 citroner
– 3 liter vatten
– 2 kg socker
– 50 g citronsyra

Börja som sagt med att plocka blommorna och skölj dem sedan så inga småkryp följer med. Vi hade nämligen inte sköljt våra blommor tillräckligt bra, så när det var dags att sila slank det med massa små tråkiga kryp. För att förhindra det klippte jag sönder en gammal t-skirt och fäste med gummiband inuti silduken – gick kanonbra! Skiva citronerna och lägg dem tillsammans med blommorna i en stor gryta eller hink. Koka upp vattnet och rör ut sockret däri. Banda citronsyran med lite av sockerlösningen först för att sedan röra ut det i grytan. Häll sedan på den varma vätskan på flädern och citronen och se till så de täcks. På med lock och låt stå svalt i 4-5 dagar. Sen är det bara att sila saften och hälla upp på flaskor!  Jag brukar frysa in den mesta av flädersaften, så jag är säker på att den inte blir dålig. Därför blir det oftast i plastflaskor och inte helt fyllda sådana som frysboxen får ta hand om.

DSC_0012 (800x647)

Nu har jag nästan fem liter (gjorde lite större sats än ovanstående recept) sommar på flaska som är redo att förgylla både sommardag och vintermörkret – om nu det finns någon kvar tills dess!

2 Comments

  1. Madeleine skriver:

    Tack för tipset. Ska plocka imorgon och göra lite saft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *