Quesadillas med böngryta

Att använda mig av bönor och andra baljväxter i matlagning har jag varit något dålig på tidigare. Jag börjar sakteligen bättra mig och här kommer en nyfunnen favorit som jag rörde ihop igår. Det blev en bönröra med quesadillas och sallad som tillbehör. Vegetarisk, gott och smidigt! Receptet nedan räcker till tre-fyra portioner. Tveka inte att ändra i receptet, det är liksom meningen!

Ingredienserna jag hade i bönröran (på ett ungefär):

– 2 dl okokade Adzukibönor (ca 6 dl kokade)
– ca 1 dl chilisås/tomatpuré
– ca 3 dl vatten
– 1 rödlök
– 1/2 röd paprika
– 1 vitlöksklyfta
– Salt
– Etiopisk peppar

Ingredienserna i quesadillan:

– 6-8 tortillabröd
– riven ost

Om du använder dig av torkade bönor, lägg dem i blöt natten innan eller i 8 timmar. Byt vatten, skölj och koka dem därefter mjuka. Adzukibönor är riktigt gott i lite starkare grytor och andra rätter, men prova gärna andra sorter också här. Fräs hackad lök, vitlök och paprika, på med chilisås/tomatpuré och bra med krydda – chilipulver eller Etiopisk peppar (köpte nästan 1 kg när jag var i Etiopien så det lär räcka ett tag!). I med de redan kokta bönorna och späd med vatten till önskad konsistens. Koka ihop och smaka av. Självklart går det bra med färdigkokta bönor på burk, men jag föredrar nog ändå att koka själv! Det kräver lite planering, men annars tar det ingen extra tid egentligen.

Quesadillan är supersmidig och går på ett kick. Strö rikligt med riven ost på hälften av bröden, på med de andra och stek dem en och en i en torr panna tills osten är smält och de fått lite färg på båda sidor. Skär upp i fyra delar och ät direkt med bönröran och salladen. Väldigt gott, klimatsmart och mättande!

DSC_0283 (800x646)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *