Mangold

Vi har en djupbädd med rödbetor och mangold, förvillande lika och vackra. För någon dag sedan förvällde vi en liten del av mangolden, rödbetorna får stå i bädden och växa till sig lite under jorden med (till höger). Mangolden har växt sig ganska stor nu och egentligen skulle vi kanske varit lite snabbare i tagen, men funkar ändå!

DSC_0394 (800x605)

Vi plockade en spann full med blad, hackade och sköljde i omgångar. Förvällde gjorde vi ganska hastigt, lite eftersom i en stor kastrull med någon cm vatten på botten. Bladen lade vi sedan upp på en långpanna. Vi läste nämligen någonstans på internet (bra källa va?) att det är bra att frysa in det direkt, för att sedan bryta den frusna massan i bitar och lägga i burkar. Då blir det lättare att ta lagom stora sjok från frysen samt att den snabba förvällningen och sedan nedfrysningen behåller näringsämnena i mangolden. Spadet som blev över efter förvällningen tog vi också tillvara på, det fick nämligen agera degvätska istället för vatten vid brödbaket senare på kvällen. Funkade utmärkt!

Mangold kommer vi använda som spenat ungefär, till stuvningar, pastasåser, på pizza, i paj med mera. Så användbar, smidig att odla och god! För att inte tala om vacker…

DSC_0420 (800x538)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *