Hemmagjort örtsalt

Nu börjar det bli ganska mycket att ta hand om i trädgården och grönsakslandet. Plockar vinbär för fullt och krusbären är avplockade. Sockerärterna mognar för var dag och mangolden, salladen och grönkålen växer som bara den för att nämna något.

Kryddorna på vår lilla kulle frodas även de, därför passade vi på att ta tillvara på lite av det genom att göra ett örtsalt. Det är ganska enkelt att fixa och det går att variera efter vad man har hemma. Här hittade vi ett recept som var smidigt och bra! De kryddor, örter och grönsaker vi använde oss av var; en större del vitlöks- och gullöksblast samt gräslök, persilja, dill, rysk dragon, oregano, libbsticka och lite salvia.

DSC_0437 (800x513)

Vi mixade allt i matbetedare/mixer i omgångar, efter en ganska bra stund var allt tillräckligt finfördelat. Det blev då en massa på 4 dl som sedan blandades noga med 1 dl Himalayasalt (det är utan några tillsatser så som klumpförebyggande medel). För att torka örtsaltet använde vi oss av en torkapparat, men det går också bra i ugnen. För att det skulle funka i torkapparaten hade vi utklippta bakplåtspapper på varje torkbricka, sen smetade vi på sörjan och satte på maskinen. Efter några timmar och lite omrörning var det torrt. Sen krävdes ytterligare en mixning för att få det ordentligt finfördelat.

DSC_0452 (800x604)

DSC_0529 (800x664)

Örtsalt kommer vi absolut göra fler gånger här hemma – ett perfekt sätt att ta tillvara på kryddorna samt att få ett gott salt att strö på mackan, salladen, i grytan eller på den grillade kyckling. Ja, passar bra till det mesta och variationerna på saltet är ju nästintill oändliga!

4 Comments

 1. Matilda skriver:

  Ser gott ut, misstänker att det luktar himmelskt också

 2. JennyÅ skriver:

  Jättefint tips! Jag har ibland slängt kryddväxter som jag inte riktigt vetat vad jag skulle göra med. Och det känns ju inte särskilt bra! Och kryddsalt verkar ju så gott, men lite krångligt. Men det här verkade inte så krångligt som jag befarat. Bra tips, m a o :)

  • annieelise skriver:

   Ja, jag har också haft dålig koll på kryddor innan.. Men nu känns det lättare! Alternativ.se har så mycket bra information och kunskap att ta del av. Just det här “receptet” är kanon, bara att anpassa till vad man har hemma och efter tycke och smak. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *