Pizza a´la Polen

Pizza a´la Polen

Nu kan tyckas att det blev ett långt uppehåll igen och ja, så blev det. Åskan slog ner och internet försvann i kombination med mycket jobb och trädgårdsfix. Blir kanske lite skralare ett tag här inne, åker nämligen på semester nästa vecka men ska försöka fixa några tidsinställda inlägg som kompensation.

Åter till vad det här inlägget egentligen skulle handla om. Nämligen pizza! För den bästa pizzan gör du själv, gärna med detta goda recept som Tomas fick av några jobbarkompisar från Polen för några år sedan. Den lite oväntade ingrediensen i degen är potatis och eftersom vi har ett mindre hav av potatis utanför köksdörren passar det ju perfekt!

Detta behövs:
– 2 kokta medelstora potatis
– ca 2 dl ljummet potatisvatten
– 25 g jäst
– 6-7 dl vetemjöl
– 1 msk olivolja
– ½ msk salt

– valfria tillbehör och pålägg

DSC_0503 (800x536)

Och såhär gör du:
Förbered genom att koka potatis, och spara kokvattnet. Om du redan har potatis som blivit över, använd den och ta vanligt vatten istället. Smula jästen i en bunke och häll över 2 dl ljummet potatisvatten/vanligt vatten. Tillsätt det mesta av mjölet och pressa i potatisen med en potatispress. Blanda ordentligt. Häll sedan i övriga ingredienser och knåda tills degen blivit fin och smidig. Tillsätt mer mjöl eller vatten vid behov, vilket kan behövas eftersom receptet inte är så exakt. Låt degen jäsa i 2 timmar.

Dela upp degen i lagom stora bitar och kavla ut en pizza i taget. Vi har en liten pizzaugn som gör pizzorna sådär knapriga och goda, vi har även en pizzasten som man kan ha i ugn eller på grillen. Om man inte har detta hemma kan man ju såklart göra pizzan i långpanna i ugnen. Låt var och en göra sina egna små pizzor eller bestäm helt själv! Lite av pålägget som vi hade hemma den här gången var: tonfisk, skinka, sockerärtor, lök, tomatsås, ost, kokt skivad potatis (kan inte bli för mycket potatis!), mangold, tomat, oregano, vitlök, ananas. Typ så!

Gör gärna en dubbel sats deg, så blir det pizza över att frysa in till stressiga dagar framöver – eller kanske tar det slut ändå, om det är många hungriga kring middagsbordet. Gott blir det i alla fall!

DSC_0514 (800x548)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *