Lantrasen Gotlandskaninen

Lantrasen Gotlandskaninen

När vi började fundera på om vi skulle köpa kaniner till gården blev det ganska naturligt att vi skulle ha just Gotlandskaniner. Det är en lantras, som just anpassats till en särskild miljö under en väldigt lång tid. Ägarnas önskemål om djurens egenskaper, klimatet, foderval och djurens sjukdomar har format rasen till vad den är idag. Detta har gjort Gotlandskaninen till en härdig ras, frisk och lättfödd ras som är produktiv i förhållande till utfodring och som har goda modersegenskaper.

Det känns väldigt bra att kunna vara en liten del i att fortsätta bevara lantrasen, dels eftersom den är en del av Sveriges kulturarv och dels för att den är unik i sitt slag. Därför blev vi medlemmar i föreningen Gotlandskaninen som verkar för just detta. Djuren registreras i genbank så att arvsanlag bevaras och förs vidare på ett bra sätt till framtiden. Rasen återupptäcktes på 70-talet och för 30 år sedan beslöt sig fyra personer på Gotland för att starta föreningen, då det inte fanns många djur kvar. Nu finns det ca 150 besättningar runt om i Sverige.

Om man vill läsa mer om rasen går det att finna mer information på föreningens hemsida: www.gotlandskaninen.se.

Mamma Helmer
Bild från Gotlandskaninen.se

 

4 Comments

 1. Anna Nilsson skriver:

  Hej Annie!

  De är väldigt söta, de små kaninerna men jag undrar ska ni bara ha dem till sällskap eller ska ni ‘använda’ dem till något?

  Kram Anna

  • annieelise skriver:

   Hej! Ja, visst är de! Kommer ett mer utförligt inlägg om just det senare i veckan som kommer. Men lite kort så har vi dem till kel, sällskap, bevara lantrasen och de som inte säljs eller behålls kommer gå till slakt. Ett miljövänligt kött som vi vet har levt ett gott liv. Vi ska testa och se om det är vår grej, ett steg mot självförsörjning. Kram!

 2. […] som vi sedan kan sälja vidare till andra besättningar och till kel. Om rasen kan du läsa mer om här, och varför det känns viktigt att bevara […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *