Varför kaniner?

Ja, det kan man undra, det gjorde jag också från början. Det finns några olika anledningar till varför vi skaffat kaniner. Dels vill vi värna om lantrasen, hjälpa till att bevara den genom att ha en genbanksbesättning. Föda upp ungar som vi sedan kan sälja vidare till andra besättningar och till kel. Om rasen kan du läsa mer om här, och varför det känns viktigt att bevara den.

DSC_0594 (574x800)

Sen vill vi dels testa på att utöka vår självhushållning ett steg till, nämligen att ta kaniner, som vi inte kommer sälja eller behålla till genbanken, till slakt för att tillvara på kött. Det kan kännas väldigt konstigt och fel – jag vet, och det kan jag också tycka. De är så söta och jag har haft det förr som keldjur. Men, så tänker jag på djur som inte får leva ett bra liv, som vi utan att tänka oss för det minsta köper i affärer och på restauranger och sedan äter glatt. Då känns det faktiskt bättre att veta att de här djuren haft ett gott liv. Kaninkött är också ett av de mest miljövänliga kött man kan äta. Ja, de kräver så lite resurser i förhållande till vad de ger. Allt de behöver är i princip gräs, hö, vatten och ibland lite säd. Det går inte att jämföra med nöt- eller fläskkött till exempel, som med leverne och transporter påverkar miljön långt mycket mer än vad vi kan tänka oss.

Ja, vi ger kaninerna ett försök, vi får helt enkelt se om detta är vår grej. Till våren hoppas vi på att få tillökning med små skuttande ungar också. Det ser vi fram emot!  I nuläget trivs vi väldigt bra som kaninägare, de skuttar och se glada ut när vi kommer och ger oss ett fint sällskap. Och förresten, ni behöver inte vara oroliga för Malle och Malva, de är våra avelsdjur och kommer få leva ett långt och fint liv hos oss!

DSC_0588 (567x800)

5 Comments

 1. Maja abrahams skriver:

  Dom är söta . önskar att jag hade dom.

 2. Maja abrahams skriver:

  Dom är söta. Önskar att jag hade dom.

 3. Anette skriver:

  Bli vegetarianer vet ja, det är det bästa man kan göra för miljön o djuren. Själv är jag vegan av etiska skäl. Have a heart – go vegetarian/ vegan!!

  • annieelise skriver:

   Ja, men nja.. Om man bor i stan och inte har mark som ska förvaltas kan jag tänka att det är absolut mest miljövänligt att bli vegetarian. Men om man strävar efter ett självhushåll skulle det inte vara helt optimalt. Sambandet mellan djur/natur/människa är viktigt för både naturen och miljön – för att hålla marker öppna, ge gödsel och äta restprodukter som blir efter t ex grönsaksodling är djuren en viktig del på gården. Det skulle vara “dumt” av oss att inte ta tillvara på även köttet som djuren kan ge oss, det är en anledning till varför vi har djur för att äta. Men jag respekterar absolut de som väljer att vara vegetarianer/veganer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *