Succétårta

Visst låter det som en vinnare? Jag skulle gärna vilja veta hur namnet på denna tårta uppstod… Troligen var det någon som utbrast: “Vilken succé!!” när man smakade på den första gången. Inte vet jag – men jag kan intyga att den i alla fall gör skäl för sitt namn! Här kommer alltså receptet på den enkla tårtan som gör succé vart helst den serveras. Dessutom glutenfri och enkelt fixat mjölkfri. Vill också tillägga att credden ska gå till mamma eftersom receptet kommer från henne.

Ingredienser:

Botten:
– 4 äggvitor
– 3 dl florsocker (alt. 1,25 dl strösocker)
– 150 g hasselnötter/sötmandel

Smörkräm:
– 4 äggulor
– 1 dl strösocker
– 1 dl grädde/havregrädde
– 1 tsk vaniljsocker
– 100 g smör/mjölkfritt margarin

DSC_0613 (800x603)

Börja med att dela på gulan och vitan på fyra ägg och mal mandeln/hasselnötterna. Vispa sedan vitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan 3 dl florsocker (eller 1,25 dl strösocker om du ej har tillräckligt med florsocker). Vänd/blanda försiktigt i den malda mandeln eller hasselnötterna och bred sedan ut smeten i en smord springform/pajform. Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 30 min.

Under tiden blandas de fyra äggulorna, 1 dl grädde, 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull. Låt det sjuda (ej koka!) i ca 5 min. Tillsätt sedan 100 g kallt smör/margarin och låt det smälta under omrörning däri. Sedan ska alltsammans svalna.

När tårtbottnen fått lite färg och ser klar ut ska även den svalna. Ös på med krämen, det gör inget om det ser ut som det bara är kräm, den är så god! Pricken över i:et blir garneringen. Eftersom krämen är ganska söt kan det vara gott att garnera med något som bryter av det, så som röda vinbär, hallon eller blåbär. Försvinnande och förvånande god faktiskt!

DSC_0629 (644x800)

2 Comments

  1. Laila Wallén skriver:

    Jag känner igen namnet och receptet från en urgammal kokbok – eller snarare häfte, den var inte inbunden – som jag först kom i kontakt med något av de allra första åren på 60-talet. Och det var inte nytt då! Mitt exemplar har förkommit, men pärmen var grön och det blev med tiden mycket sliten. Vi hade ofta denna tårta som dessert med kaffe på våra middagsbjudningar i bekantskapskretsen.
    Mvh
    Lilla Svea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *