Mjölkfri bröllopstårta med choklad och zucchini

Mjölkfri bröllopstårta med choklad och zucchini

Att få uppdraget att baka en tårta till ett bröllop får man ju inte varje dag, därför tog jag tillfället i akt och tackade ja till erbjudandet! Efter att ha klurat på vad som skulle bakas så föll det tillslut på en choklad och zucchinitårta, som Karoline komponerat (exakt på dagen två år innan jag bakade den ser jag nu). Eftersom choklad är gott och eftersom det svämmar över av zucchini. Men då jag skulle göra min helt mjölkfri gjorde jag en blåbär- och hallonmousse efter detta recept, istället för Karolines jordgubbsmousse med grädde i.

Ingredienser till bottnarna:

– 3 ägg
– 3 dl socker
– 1 normalstor zucchini, riven
– 1 dl rapsolja
– 5 dl vetemjöl
– 120 g mörk choklad, grovt riven
– 1 dl kakao
– 1 tsk bikarbonat
– 0,5 tsk bakpulver
– 1 tsk salt

Riv zucchinin (jag tog ca 15 cm av min gigantiska zucchini) och chokladen. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner alla de andra ingredienserna och blanda tills smeten är fin och klumpfri. Smeten hälls sedan i en bröad tårtform, ca 20 cm i diameter och ställs in i 180 grader i drygt 1 timma (testa med sticka).

Ingredienser till blåbär- och hallonmousset:

– 200 g hallon och blåbär
– 4 st gelantinblad (tror det räcker med 3 st egentligen)
– 1 dl florsocker
– 2 dl vispbar soyagrädde

Gelantinbladen läggs först i kallt vatten. Koka därefter upp bären under några minuter. Eventuellt kan man sila bort kärnorna med en finmaskig sil, men det struntade jag i. Lägg sedan i gelantinblanden direkt i bärmassan och blanda i florsockret. Låt svalna. Vispa den mjölkfria grädden ordentligt och blanda sen ner bären under kraftigt vispande (med elvisp). Låt moussen svalna, gärna över natten men minst 30 min.

När bottnen svalnat helt, gärna dagen efter, dela den till två mellanlägg och fördela mousset jämt. Spackla sedan tårtan med exempelvis vispbar soyagrädde blandat med florsocker och kakao (då döljer man den tråkiga soyasmaken). Dekorera efter tycke och smak – det enkla brukar jag tycka blir det finaste!

DSC_0827 (593x800)

Resultatet då? Jo, både brudgummen och Tomas gav ett gott betyg på den ganska kompakta men saftiga chokladtårtan med smak av sommarbär! Som mjölkallergiker är det kanske inte heller så vanligt att få “en vanlig” tårta, så ännu ett plus i kanten! Väl värt att testa tycker jag, till bröllop eller till vardag – det spelar ju faktiskt mindre roll.

2 Comments

  1. Hanna skriver:

    Vilken jättefin tårta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *