Herr Karljohan

Ni som är ute och går i skogen har nog knappast missat att det är ett riktigt svampår i år. Vi (främst Tomas) har varit ute i ur och skur och plockat kantareller. Flera kvällar har vi ägnat åt rensning under tiden som Vänner-avsnitt avlöst varandra och vårt frysfack med förvällda kantareller blir trängre och trängre. Men nu har vi också utökat vår svamprepetoar med Karljohan, som med sin något större kropp fyller en korg ganska snabbt! Lättare att rensa är den med, som sedan skivas och läggs på svamptorkens galler. Det kommer bli många svampsoppor i höst och vinter! Idag gjorde jag också varma mackor med stuvning på förvälld Karljohan med hackad rödlök, salt, peppar och grädde – riktigt gott och mättande.

DSC_0061 (800x536)

Våga ta tillvara på mer svamp än kantareller – det är både roligt och gott. Ta hjälp av internet eller en svampbok och du är osäker på svampen. Smaka också gärna på det du tror är Karljohan så det inte mot förmodan råkar vara Gallsopp, den förstör nämligen hela maträtten med sin bittra smak. Karljohan är däremot mild och nötig i smaken, en perfekt matsvamp.

DSC_0065 (800x535)

DSC_0059 (800x625)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *