Ny matsvinnsundersökning

Ny matsvinnsundersökning

Via Supermiljöbloggen hittade jag ny intressant fakta om matsvinn, mitt kära ämne som nog för all tid kommer att förfölja mig (eller jag det). Naturvårdsverket har låtit genomföra en studie om hur mycket mat och dryck som slängs via avloppet. Det är något man tidigare inte specifikt undersökt, därför tycker jag att det här är särskilt intressant. Undersökningen genomfördes av SMED, som skickade ut enkätundersökning där hushåll har fått dokumentera sitt avfall via avloppet under fyra dagar.

Det visade sig att av all mat och dryck som slängs sker 23 % av det via avloppet, alltså har dessa mängder inte tidigare räknats med i matavfallet eftersom det inte tidigare undersökts. Totalt är det 224 000 ton mat och dryck som slängs via avloppet och sammanräknat med det som slängs i soppåsen uppgår svinnet till 995 000 ton mat och dryck! Helt galet. Det är ungefär 107 kg/person och år i Sverige. Ni som redan hört på mitt matsvinnsprat (t ex här och här) vet ju att det påverkar miljön på ett väldigt negativt sätt.

Bara en liten tankeställare såhär en vanlig måndag. Sugen på att minska ditt matsvinn? Det är jag i alla fall! Här finns lite tips, som är väl värda att försöka följa!

4 Comments

 1. Inger Melin skriver:

  Samtidigt som vi talar om det stora matsvinnet går butikerna mer och mer över till extrapriser som bara gäller vid köp av 2 eller 3 ex av varan. “Bunkra upp!” ser man i många annonser. Jag tror detta ökar svinnet, gynnar inte ensamhushållen och förutsätter att man har bra lagringsutrymmen hemma. Bojkotta den typen av extrapriser!

  • annieelise skriver:

   Absolut! Det finns många fällor att falla i både hemma och i butikerna. Det krävs mycket kunskap, tid och kraft för att minska sitt egna matsvinn! Lätt är det inte, men med medvetenhet kan det bli något mindre svårt i alla fall :)

 2. JennyÅ skriver:

  Något jag nyss lärt mig är att inte spara eller köpa färskt kött och lägga i kylskåpet om jag inte vet när jag ska tillaga den. Så många gånger vi fått slänga detta! Med rejält dåligt samvete. Faktiskt bättre då att frysa in och göra senare än att behöva slänga!
  Kram,
  Jenny

  • annieelise skriver:

   Det är absolut ett bra tips! Jag brukar nästan alltid frysa in köttet direkt, om jag inte ska tillaga det samma dag. Blir så ofta liggandes annars..
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *