Den älskade lingonsylten

Den älskade lingonsylten

Både hemma och hos farmor och farfar har lingonsylt alltid varit den obligatorisk på havregrynsgröten på morgonen. Den har alltid funnits och utgjort “bas-sylten” i hushållet. Inte bara till gröt utan till både köttbullarna, blodpuddingen och mycket annat. Inte nog att den är god, lingon är också väldigt nyttigt! Visst måste det ändå vara den mest populära sylten i Sverige genom tiderna?

Det tar ju faktiskt inte så värst lång tid att koka sin alldeles egna sylt, det mest tidskrävande är väl då att plocka och rensa bären – vilket både är en skön naturupplevelse och avkoppling (oftast). Så själva “jobbet” är ju inte så betungande egentligen och har man bunkrat i frysen är det bara att hämta en påse och hälla i grytan! Recept på lingonsylt finns ju såklart i alla “Vår kokbok”. Men eftersom jag tydligen har svårt att följa exakta recept kommer här ett något modifierat:

Till ca tre burkar lingonsylt behövs:

–  2 l lingon
– 3-6 dl socker
– 2 dl vatten

Koka upp rensade lingon med lite vatten i en kastrull i cirka 5-10 minuter. Ta bort så mycket skum som möjligt. Rör sedan ner socker tills du tycker den är tillräckligt söt. Jag tog nog inte mer än lite drygt 3 dl, men det är en smaksak. Låt sylten sedan koka en stund till och skumma lite. Ös upp sylten i väl rengjorda glasburkar ända upp till kanten och på med lock direkt. Klart!

DSC_0148 (800x558)

2 Comments

  1. Choices by Annie skriver:

    Ååå lingonsylt, här älskas rårörd lingonsylt, dock har vi inga bra lingonskogar runt i kring och jag missar alltid att köpa lingon av den där lastbilen som far runt och säljer bär. Men nästa år då attans ska jag ha letat reda på min alldeles egna lingonskog och då ska det bli lingonsylt så det räcker ett helt år.

    Fin dag till dig
    Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *