Ljus för miljön

Nu när det börjar bli mörkt ganska tidigt på eftermiddagen dyker de tända ljusen upp mer och mer här hemma. Något som man kanske inte tänker på så mycket är att de vanliga paraffinljusen inte är en särskild höjdare för miljön. Aluminiumhöljet och den lilla bricka i botten på värmeljusen ska förstås återvinnas i metallåtervinningen, och så det är viktigt att separera brickan och själva koppen. Men inte bara det är viktigt att tänka på… Paraffin är en oljeprodukt som ger koldioxidutsläpp när det förbränns. Läste i en ekobok att om vi i Sverige gick över till rena Svanenmärkta stearinljus skulle koldioxidutsläppen minska lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna. Verkligen tänkvärd fakta, därför gör det skillnad i valet av ljus! Här nedan följer tre bra alternativ och tips.

Nyss kom en nyhet från Claes Ohlsson, enligt dem världens första miljövänliga ljus. Av min man, som bevisligen känner mig ganska väl, fick jag en hel bibba med sådana ljus i veckan. Det är ljus av äkta stearin som man sätter i en liten glasbehållare med plastbotten. När ljuset är nerbrunnet (efter ca 5 timmar) återvinner man den lilla metallbrickan i botten på ljuset och sätter i ett nytt ljus i behållaren. Som ni ser på bilden nedan är de högre än vanliga värmeljus, och plastplattan i botten syns ganska tydligt på ljushållaren i glas. Jag får testa lite mer och se hur det funkar.

DSC_0327 (800x627)

Evelinas Ekologiska och Husmor Anna har gjort egna bivaxljus, och Anna ger också andra tips på hur man kan göra egna miljövänliga ljus av gamla stearinstumpar till exempel. Om man inte är så sugen på att pyssla själv kan man alltid kika in hos Bara Anna. Hon är ljustillverkare och använder sig av äkta stearin. Vackra och unika ljus som liksom hemmagjorda blir en perfekt “gåbort-present”.

Har ni fler tips på miljövänliga ljus?

2 Comments

  1. Choices by Annie skriver:

    Det där med stearin är viktigt. Blev upplyst av Anna med bloggen Bara Anna förra året om skillnaden med stearin och paraffin och har sedan dess bara köpt stearin ljus. Endel inköp har det självklart blivit hos Anna också;)

    när det kommer till värmeljus så gillar jag liljeholmens värmeljus, de är tillverkade av 100% stearin.

    Tack för bra inlägg
    Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *