Dadelbollar – mjölkfria, sockerfria och glutenfria

Dadelbollar – mjölkfria, sockerfria och glutenfria

Såhär på fredag eftermiddag tänkte jag det passar bra med ett godistips, men inte vilket som helst, nämligen ett nyttigt! Ja, godis och nyttigt brukar man vanligtvis inte använda i samma mening men med just detta går det alldeles ypperligt. Här bjuder jag på ett recept som kommer från Tomas familj, perfekt om det finns personer med allergi och intolerans mot mjölk, gluten och socker. Bollarna är riktigt goda, mycket godare än “vanliga” chokladbollar som jag tycker bara smakar socker och fett, nu när man jämför med dessa. Och vem vill inte kunna äta godis till frukost utan att ha dåligt samvete?!

Ingredienser:

– 100 g smör eller mjölkfritt margarin
– 115 g vatten (lite drygt en dl)
– 175 g dadlar (ca 17 st)
– 5 dl havregryn (vanliga/glutenfria)
– 3-4 msk kakao
– ev 1 msk lönnsirap
– ev lite kaffe
– Kokos att rulla bollarna i

Gör såhär:

Smält smöret/margarinet i en kastrull. Häll i de urkärnade dadlarna, vattnet och ev lite lönnsirap däri och låt det koka upp tills dadlarna mjuknat och det blir såsigt. Mixa sedan massan slät med en mixerstav eller i en mixer. Tillsätt sen havregryn, kakao och ev lite kaffe och blanda väl. Låt det svala en stund så blir det lättare att rulla dem i kokosen sen. Alternativt, ät smeten direkt ur kastrullen. Förvara dem i kylen, tills de tar slut.

DSC_0373 (800x592)

6 Comments

 1. Bara anna skriver:

  Alltså, jag bara måste få till att göra såna nyttobollar, vore ju perfekt om barnen skulle gilla dem…

 2. Anna skriver:

  Hej Annie!

  De bollarna är så goda, jag brukar också göra dem. Och vet du vad det bästa av allt är, att de är nötfria också. Ofta är glutenfritt med nötter istället och det är så synd, men dessa är tipptopp :)
  Hälsa Tomas! Kram

  • annieelise skriver:

   Hej! Just det, stämmer ju med nötter mest överallt… Förstår att det är segt för er nötallergiker! Men bra att det då finns några alternativ – som dessutom är riktigt goda :) Ha en trevlig resa också förresten!
   Kram

 3. Emmas Gröna skriver:

  Kul, dessa ska jag testa! Har dadlar hemma sen jul och har länge tänkt prova göra någon typ av bollar i stil med de här :)
  Trevlig blogg du har!
  /Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *