I trädgården – en kort återblick

När jag kollade tillbaks i bildarkivet slog det mig att jag faktiskt bloggat snart ett år nu. Många bilder och många textrader senare tycker jag det vore trevligt med en liten snabb återblick på året som gått även i bildform. Blir lite kategoriskt uppdelat och vi börjar med hur vi haft det i trädgården!

Som många av er vet fick vi en bit av en åker upplöjd åt oss förra hösten en liten bit från huset. I våras började vi arbetet med att bearbeta jorden och grävde bland annat sju djupbäddarFrön såddes och plantor omskolades inomhus. Potatis sattes i långa rader och hallonen som sattes i höstas spirade. Sparrisen fick en lyxig bädd att bo i och växte även den bra i sommar, bland mycket annat. Det var en häftig känsla att se hur allt växte och hur vi med små steg odlade vår egna mat. Ett litet steg mot självhushållning…

DSC_0256 (536x800)DSC_0386 (800x517)

DSC_0422Djupbädden med gurkor och squash blev fönsterklädd och några av de andra bäddarna fick en tunnel av fiberduk. Det visade sig vara effektivt och grödorna växte som bara den där under..Kryddkullen växte fram med hjälp av grenar och stenar med matjord överst. Kryddorna trivdes och vi har faktiskt inte slutat än med att skörda därifrån, tack vare den milda vintern.DSC_0668 (800x587)DSC_0274 (800x536)Det blommade i landet och flera gånger kom vänner och familj och kollade in det. Kul att visa upp grönskan – trots ganska mycket ogräs emellan raderna. Många tyckte vi hade ett “gigantiskt” land, men vi ville helst haft större… Här är släkten på plats under mitt 25-årskalas i september och synar rödbetorna och mangolden skulle jag gissa.DSC_0123 (800x691)   DSC_0352 (800x704)Det skördades under nästan hela odlingssäsongen. Bönor, rotfrukter, lök, frukter och bär… Ja, listan kan faktiskt göras lång! Vissa stunder var det riktigt stressigt. Hur skulle vi hinna ta hand om allt moget i landet plus jobba på de vanliga jobben? Vi redde väl ut det någorlunda, men önskade att vi hade varit lite mer “lediga” vissa stunder. Palsternackan, den vi var så glada åt, visade sig tyvärr kort efter att den lagrats i (tydligen) för fuktig sand ruttnat och möglat. Så ledsamt – i princip allt fick slängas. Dock får vi glädjas åt allt annat som finns i jordkällaren nu och se fram emot detta årets palsternackor. DSC_0646 (800x569)DSC_0376 (584x800) DSC_0906 (800x626) DSC_0910 (800x536)

Året som gått har gett oss mycket på matbordet och i förråden men även mycket mer erfarenhet än vad vi hade innan. Nu vet vi lite vad vi ska satsa ännu mer på i år (lök!) och vad vi ska dra ner på eller inte odla alls (typ pumpa). Det är faktiskt skönt med en odlingspaus nu, det trodde jag inte i somras – när allt var frodigt och vackert. Men det behövs att bara få vara inne, låta jorden och oss själva vila ett tag från varandra. Nu laddar vi för en ny säsong och ser med spänning fram emot vad 2015 har att ge oss i odlingsväg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *